Herbata z cytryną może być szkodliwa! Sprawdź, jak ją zaparzyć, żeby była zdrowa. Poznaj fakty i mity o tym naparze

Marta Siesicka-Osiak
Herbata z dodatkiem cytryny nie tylko pomaga w zwalczaniu infekcji, ale przyspiesza także proces odtruwania organizmu.
Herbata z dodatkiem cytryny nie tylko pomaga w zwalczaniu infekcji, ale przyspiesza także proces odtruwania organizmu. Anna Pou / Pexels
Herbata z cytryną to napój, po który szczególnie chętnie sięgamy jesienią. Uważamy ją za domowy sposób zwalczania infekcji. I słusznie! Jednak wokół dodawania cytryny do herbaty krążą mity. Mówi się m.in. o szkodliwości takiego połączenia, ze względu na pojawiające się wówczas związki aluminium. Sprawdź, czy herbata z cytryną naprawdę może źle wpłynąć na organizm? Czy możesz pić ją bez wyrzutów sumienia?

Spis treści

Właściwości zdrowotne herbaty

Herbata ceniona jest jako źródło przeciwutleniaczy i związków, mogących zmniejszyć stan zapalny w organizmie. To właśnie szeroki wachlarz antyoksydantów odpowiada za większość jej zdrowotnych właściwości. Dzięki ich obecności, herbata wspomaga nasz organizm na różnych polach, m.in.:

  • wspomaga pracę serca, dzięki zawartości flawonoidów,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych, dzięki zawartości grupy polifenoli – naturalnych związków chemicznych wykazujących działanie przeciwutleniające,
  • wpływa pozytywnie na pracę jelit – polifenole znajdujące się w czarnej herbacie wspomagają także wzrost dobrych bakterii, hamując jednocześnie rozwój złych bakterii w jelitach,
  • może obniżyć poziom „złego” cholesterolu (LDL) – eksperci udowodnili zależność między piciem naparu z czarnej herbaty, a obniżeniem poziomu LDL,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru – badanie potwierdzają, że picie czarnej herbaty (4 lub więcej filiżanek dziennie) zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru o 32 proc.

Dowiedz się więcej:

Herbata z cytryną – zdrowa czy nie?

Herbata pita z dodatkiem cytryny lub soku z cytryny to jeden z domowych sposobów na walkę z przeziębieniem. Dodatek cytryny wzbogaca napar o cenne witaminy, które wspomagają organizm w zwalczeniu infekcji. Powstało jednak wiele mitów dotyczących dodawania tego cytrusa do herbacianego naparu. Połączenie herbaty z cytryną rzeczywiście może być szkodliwe, ale tylko w określnych warunkach.

Herbata, wzrastając na ziemiach bogatych w aluminium (glin), magazynuje ten pierwiastek w liściach. Jest on groźny dla człowieka, ponieważ może prowadzić do upośledzenia ośrodkowego układu nerwowego. Na szczęście glin nie jest rozpuszczalny w wodzie, dlatego picie herbaty jest bezpieczne. Śladowe resztki pierwiastka, przenikające do naszego organizmu, są wydalane z moczem.

Jednak dodanie cytryny do herbaty, w której znajdują się fusy, może doprowadzić do wystąpienia niepożądanych reakcji. W kwaśnym środowisku aluminium tworzy związki przyswajalne przez ludzki organizm, w tym cytrynian glinu. Jego nadmiar w organizmie może prowadzić do schorzeń otępiennych np. choroby Alzheimera.

Zobacz także: Folia aluminiowa w kuchni – jak używać jej w bezpieczny sposób?

Jak prawidłowo przygotować herbatę z cytryną?

Herbatę można pić bezpiecznie. Niepożądanych interakcji zachodzących w procesie przygotowywania naparu z cytryną, można uniknąć stosując się do trzech zasad:

  • dodawaj cytrynę do naparu po usunięciu z niej fusów lub torebki z herbatą,
  • zakwaszaj napar po przestudzeniu go do temp. 45 stopni Celsjusza,
  • kupuj dobrej jakości herbaty, przygotowane ze świeżych liści o niższej zawartości glinu.

Eksperci podkreślają, że picie herbaty z cytryną, jest bezpieczne dla zdrowia, a prozdrowotne właściwości herbaty są wyższe niż niebezpieczeństwo przedawkowania glinu, w trakcie jej spożywania.

Zobacz także: Cytryna jako podstawa nalewki. Jak działa cytrynówka i jak przygotować ten leczniczy trunek?

Potrzebujesz szybkiego zastrzyku energii, ale nie możesz pić kawy? Zobacz, po które napoje warto sięgać, żeby zmotywować mózg i ciało do działania.

Nie możesz pić kawy? Te zdrowe napoje z powodzeniem ją zastą...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Mocna czarna herbata powoduje osad na zębach, więc piję ją max raz dziennie, a tak to cisowianka, ewentualnie małe espresso na pobudzenie. Tyle płaciłam za wybielanie zębów to teraz szkoda mi zaprzepaścić efektu :)
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet