Katarzyna Bosacka: „Muszę dobrze wyglądać”. Dziennikarka odchudza się na własny ślub? Wszystko na to wskazuje!

Anna Moyseowicz
Katarzyna Bosacka znana jest z promowania zdrowego stylu życia.
Katarzyna Bosacka znana jest z promowania zdrowego stylu życia. Adam Jastrzębowski
Duże zmiany u Katarzyny Bosackiej. Dziennikarka niedawno poinformowała, że przechodzi na dietę SIRT, zwaną także dietą Adele. Znana wokalistka zrzuciła w ten sposób 40 kilogramów. Jak sama Bosacka mówi, zdecydowała się ona na metamorfozę ze względu na ważną uroczystość rodzinną. Wszystko wskazuje na to, że tym wydarzeniem jest jej własny ślub!

Spis treści

Katarzyna Bosacka znana jest ze swojego podejścia do zdrowego stylu życia, w tym zdrowego odżywiania. Dziennikarka zwraca uwagę na składy produktów, a także wszelkie sztuczki stosowane przez producentów. Dba o prawa konsumenckie i edukuje w tej tematyce. Jednocześnie nie ukrywa, że zmaga się z dodatkowymi kilogramami. Wielokrotnie próbowała różnych sposobów na utratę wagi. W ostatnim czasie przeszła sporą metamorfozę, co związane było ze stresem związanym z rozwodem, ale też zmianą stylu życia. Nie powiedziała jednak jeszcze ostatniego słowa i wciąż pracuje nad sylwetką.

Katarzyna Bosacka bierze ślub?!

Dziennikarka jest aktywna w mediach społecznościowych, gdzie edukuje, dzieli się licznymi przemyśleniami i wnioskami. W ostatnim czasie zdradziła, że przechodzi na dietę.

– Były święta, była majówka, a ja mam pod koniec czerwca bardzo ważną uroczystość rodzinną, no i muszę dobrze wyglądać, dobrze się czuć, też chcę zrobić to dla swojego zdrowia oczywiście. Z morza najróżniejszych diet wybrałam dietę SIRT. To jest dieta Adele, pod taką nazwą jest znana – tłumaczy Bosacka w opublikowanej rolce.

Jak donosi portal Show News, znajomy Katarzyny Bosackiej wyjawił, że pod koniec czerwca weźmie ona ślub.

– Kasia i Tomek szykują się do ślubu, który odbędzie się w czerwcu. Oboje są bardzo zapracowani. Kasia prowadzi dwa programy na żywo i trochę się denerwuje, że nie zdąży ze wszystkim na czas – zdradził.

Wszystko więc wskazuje na to, że dieta pomoże dziennikarce w przygotowaniach do jej własnej uroczystości.

Katarzyna Bosacka stosuje SIRT. Co będzie jadła znana dziennikarka?

Jak dodaje, naukowcy przyjrzeli się wielu dietom i wybrali trzy najzdrowsze. Pierwsze miejsce zajmuje dieta śródziemnomorska, na kolejnych miejscach uplasowały się dieta japońska i dieta DASH, czyli produktów nieprzetworzonych. Jak twierdzi dziennikarka, po połączeniu tych sposobów odżywiania, otrzymano dietę SIRT. Nazwa nawiązuje do sirtuin, czyli białek, które aktywują przemianę materii.

Dziennikarce zależy na tym, by schudnąć zdrowo, choć niekoniecznie szybko. Zaznacza, że przy tej diecie wciąż będzie wyglądać dobrze, a to ze względu na gęste żywieniowo produkty.

Kobieta

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dieta Bosackiej składa się z trzech etapów:

  • pierwszy trwa trzy dni. Podczas niego pije się trzy koktajle owocowe, warzywne, białkowe, które można mieszać z wodą, mlekiem czy też napojem roślinnym. Są one wykonane z liofiliozwanych warzyw i owoców. Jada się jeden stały posiłek.

  • drugi etap trwa siedem dni. Wówczas pije się jeden koktajl rano, a drugi wieczorem. Gotuje się dwa proste posiłki według e-booka.

  • ostatni etap to kolejne dwa tygodnie z większą liczbą kalorii.

Cała dieta trwa 24 dni. Jak mówi Bosacka, wcześniej wykonała odpowiednie badania i ma zamiar relacjonować swoje postępy w social mediach. Dziennikarka podjęła współpracę reklamową, jednak taką dietę można wdrożyć samodzielnie.

Czym jest dieta SIRT, czyli dieta Adele?

Dieta SIRT została opracowana przez dwóch brytyjskich naukowców – Aidana Gogginsa i Glena Mattena. Ma za zadania aktywację sirtuin, białek enzymatycznych obecnych w organizmie człowieka. Tym samym spowalnia procesy starzenia, wpływa na metabolizm, a także pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów.

SIRT bazuje na ogólnie przyjętych, zdrowych zasadach odżywiania. Przy tym zakłada ograniczenie kalorii oraz spożywanie produktów bogatych w naturalne związki aktywujące sirtuiny (tzw. sirtfoods), co ma przyspieszyć spalanie tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie i korzystnie wpłynąć na zdrowie. Za aktywację sirtuin odpowiadają polifenole. Są one jednymi z najsilniejszych przeciwutleniaczy, dobroczynnie wpływają na układ immunologiczny, sercowo-naczyniowy, mają działanie przeciwzapalne i antywirusowe.

Dieta skupia się na naturalnych produktach, które aktywują sirtuiny. Oto lista najważniejszych sirtfoods:

  • jarmuż,

  • rukola,

  • czerwona cebula,

  • zielona herbata (zwłaszcza matcha),

  • gorzkie kakao,

  • kasza gryczana,

  • oliwa z oliwek extra virgin,

  • kurkuma,

  • kapary,

  • borówki,

  • jabłka,

  • orzechy włoskie,

  • czerwona cykoria,

  • chili,

  • czerwone wino (umiarkowanie!).

Ponadto za aktywację sirtuin odpowiada czasowe ograniczenie spożywanych kalorii. Według naukowców, krótkotrwałe, ale znaczne (nawet o połowę) zmniejszenie kalorii pobudza organizm do regeneracji. Dlaczego jedno ma związek z drugim? W uproszczeniu, gdy spożywamy mniej węglowodanów, spada poziom glukozy, a enzymy zamiast jej metabolizmem, zajmują się aktywacją sirtuin.

Przykładowy jadłospis na diecie SIRT

Ten jadłospis pasuje zarówno do początkowej fazy diety, jak i do późniejszego etapu.

Zielony sok SIRT (spożywany rano i/lub między posiłkami)

Składniki:

  • 2 garści jarmużu

  • 1 garść rukoli

  • 1 zielone jabłko

  • 1/2 cytryny (sok)

  • 1 cm korzenia imbiru

  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty matcha

  • 1/2 łodygi selera naciowego

  • 200 ml wody

Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze (najlepiej kielichowym) lub użyj wyciskarki wolnoobrotowej. Pij świeży, od razu po przygotowaniu.

Śniadanie: Owsianka z borówkami i kakao

Składniki:

  • 40 g płatków owsianych

  • 200 ml mleka roślinnego (np. migdałowego)

  • 1 łyżeczka kakao (niesłodzonego)

  • 1 łyżeczka syropu klonowego

  • 1 łyżka orzechów włoskich

  • garść borówek

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • opcjonalnie: łyżka jogurtu naturalnego (greckiego)

Przygotowanie:
Gotuj płatki w mleku roślinnym, dodaj kakao i cynamon. Po ugotowaniu dodaj borówki, orzechy i syrop klonowy. Podawaj na ciepło lub chłodno.

Obiad: Sałatka z kaszą gryczaną, rukolą i łososiem

Składniki:

  • 60 g kaszy gryczanej (ugotowanej)

  • 80 g wędzonego łososia

  • 1 garść rukoli

  • 1/2 awokado

  • 5–6 oliwek

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

  • 1/2 łyżeczki kaparów

  • kilka plasterków czerwonej cebuli

  • sok z cytryny, sól, pieprz

Przygotowanie:
Ugotowaną kaszę połącz z rukolą, pokrojonym awokado, łososiem, oliwkami, cebulą i kaparami. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Wymieszaj dokładnie i podawaj od razu.

Kolacja: koktajl „Zielona energia”

Składniki:

  • 1 garść jarmużu (bez twardych łodyg)

  • 1 garść szpinaku

  • 1 kiwi (obrane)

  • 1/2 gruszki

  • 1/2 ogórka

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1/2 łyżeczki matchy (zielonej herbaty)

  • 150–200 ml wody lub wody kokosowej

Przygotowanie:
Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze kielichowym na gładki koktajl. Dla lepszej przyswajalności możesz dodać kilka kropel oliwy z oliwek extra virgin.

Korzystając z przykładowych jadłospisów, pamiętaj, by obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne i dostosować je do siebie! Jeśli masz wątpliwości, skorzystaj z porady dietetyka.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kobiet codziennie; Obserwuj StronaKobiet.pl!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet