Kiszone chryzantemy Katarzyny Cichopek pomogą obniżyć cholesterol, uspokoją i dobrze wpłyną na skórę oraz włosy. Podajemy przepis

Gabriela Fedyk
Chryzantemy wykorzystać do naparów, sałatek, zup warzywnych i kiszenia.
Chryzantemy wykorzystać do naparów, sałatek, zup warzywnych i kiszenia. _Alicja_/Pixabay/AKPA
Kasia Cichopek zdradziła przepis na zaskakującą przekąskę. Zamiast ogórków czy kapusty ukisimy z nią… chryzantemy! Okazuje się, że kwiaty, które kojarzą się głównie z listopadem, mogą wspaniale smakować oraz być świetnym i zdrowym dodatkiem do sałatek. Sprawdź, jakie kwiaty można jeść i jak zrobić kiszone chryzantemy.

Spis treści

Chryzantemy – właściwości zdrowotne popularnych kwiatów

Chryzantemy to nie tylko piękne kwiaty, ale też bogate źródło witamin i składników mineralnych. Zawierają m.in.:

  • witaminę A,
  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B,
  • cynk,
  • magnez,
  • potas,
  • selen.

Chryzantemy mogą pomóc obniżyć cholesterol, wspomóc leczenie osteoporozy oraz złagodzić stany zapalne i nawracające bóle głowy. Mają działanie uspokajające i relaksujące. Regularne spożywanie chryzantem może wzmocnić odporność, wspomóc wzrok, a także dobrze działać na skórę i włosy. Picie naparu z chryzantem może być pomocne w regulowaniu metabolizmu.

Płatki chryzantem można wykorzystać do naparów, sałatek, zup warzywnych i kiszenia.

Te drobne kwiatki mają wielką moc. W maju obchodzimy ich święto!

Te drobne kwiatki mają wielką moc. W maju obchodzimy ich święto!

Niezapominajka polna znana jest w ostatnim czasie głównie jako roślina ozdobna, a szkoda, bo ma – podobnie jak niezapominajka błotna – wiele właściwości zdrowotnych. Można używać jej zarówno do przyrz...

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak

Kiszone chryzantemy – jakie kwiaty można jeść?

Myśląc o chryzantemach, najczęściej pierwszym skojarzeniem są te, które kupujemy na Święto Zmarłych w doniczkach. Ale właśnie tych kwiatów – szczególnie w okresie jesiennym – nie powinniśmy jeść. Są one chemicznie nawożone, przez co nie nadają się do spożycia.

Najlepsze kwiaty to te pochodzące z ogródka lub działki, albo już gotowe suszone płatki chryzantem, które można kupić w sklepach internetowych lub zielarskich.

Genialny sposób na biegunkę. Napar z liści i korzeni tych owoców ma wiele zastosowań

Genialny sposób na biegunkę. Napar z liści i korzeni tych owoców ma wiele zastosowań

Truskawki to prawdziwy superfood, okazuje się jednak, że także ich liście powinny na stałe zagościć w naszej diecie. Wiosną i latem możemy zrywać je prosto z krzaczka i dorzucać do sałatki lub parzyć ...

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak

Kiszone chryzantemy Kasi Cichopek – przepis

Kiszone chryzantemy to niezwykła kiszonka. Do jej przygotowania będziemy potrzebować ośmiu składników: jadalnych chryzantem, marchewkę, płatki jaglane, czosnek, chrzan, gałązkę melisy i sól oraz 900-mililitrowy słoik z nakrętką. Przydadzą się też sitko lub durszlak oraz papierowy ręcznik albo bawełniana kuchenna ściereczka.

Kiszone chryzantemy – składniki:

  • garść płatków jadalnych chryzantem
  • 600 g marchewki pokrojonej w paseczki
  • garść płatków jaglanych
  • 1 ząbek czosnku
  • mały kawałek chrzanu
  • gałązka melisy
  • 1 łyżka soli
  • woda do zalania składników (ok. 1 l)

Sprawdź również:

Kiszone chryzantemy – przepis:

  1. Przygotuj składniki. Umyj i wyparz słoik. Chryzantemy obierz z płatków, opłucz na sitku lub durszlaku i osusz papierowym ręcznikiem, lub kuchenną ściereczką. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w paseczki. Czosnek obierz z łupiny, odkrój mały kawałek chrzanu. W miseczce umieść garść płatków jaglanych. Miej pod ręką sól i gałązkę melisy.
  2. Do słoika dodaj marchewkę, chrzan, czosnek, płatki jaglane, chryzantemy i gałązkę melisy.
  3. Wsyp łyżeczkę soli.
  4. Całość zalej wodą i dobrze zakręć słoik.
  5. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie kiszone chryzantemy będą gotowe do spożycia.
Ogórki kiszone nie dla każdego. Zobacz, kto nie powinien ich jeść

Ogórki kiszone nie dla każdego. Zobacz, kto nie powinien ich jeść

Ogórki kiszone to jedne z najpopularniejszych przetworów w kuchni polskiej. Są smaczne i zdrowe, korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Mogą łagodzić objawy nietolerancji pokarmowych, regulować rytm ...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

F
Franek
Ja wiem co kisi.Prawdopodobnie Kurzajewskiemu ogora.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet