NIEDZIELA ONLINE:-) Poznaj bomby witaminowe. Te produkty warto jeść przez cały rok!

Małgorzata Stempinska
nadesłane
W wakacje szczególnie staramy się wzbogacić swój jadłospis, korzystając z sezonowych warzyw i owoców. Warto jednak pamiętać, że ze zdrową dietą nie trzeba czekać aż do lata.

Zobacz wideo: Smaki Kujaw i Pomorza 3 - odcinek 33

od 16 lat

Przez cały rok, niemalże w każdym sklepie, dostępna jest tzw. superżywność. To produkty naturalne, nieprzetworzone, które są smakowitym źródłem witamin i wartości odżywczych. To dlatego często błyskawicznie poprawiają odporność, dodają energii i odżywiają.

Dietę trzeba wspomagać wysiłkiem fizycznym

Wbrew pozorom, lista takich wyjątkowych produktów jest długa. Trafiają na nią jednak tylko te zawierające składniki o potwierdzonym naukowo, szczególnym działaniu.

– Witaminy antyoksydacyjne, witamina D, związki bioaktywne, minerały, kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3 chronią organizm przed chorobami, na które cierpi współczesne społeczeństwo krajów rozwiniętych, jak np. cukrzyca, miażdżyca, osteoporoza. Nie należy jednak pokładać całej nadziei w superfoods. Można je łączyć w pełne posiłki, ale przede wszystkim produkty te powinny stać się elementami zbilansowanej diety wspomaganej wysiłkiem fizycznym i codziennym ruchem. Ziarna chia na śniadanie niewiele zdziałają, jeśli popołudniu wybierzemy telewizor zamiast spaceru - dodaje dietetyk – tłumaczy Paulina Domagała, dietetyk.

Te produkty nie wyczyszczą nam portfela!

Wiele osób jest przekonanych, że superprodukty są trudno dostępne, a ich cena przyprawia o zawrót głowy. Absolutnie nie! Istnieje wiele skarbów, zwłaszcza tych rodzimych, które znajdziemy przez cały rok w lokalnych sklepach.

Czego zatem szukać?

Nie omijajmy jarmużu, siemienia lnianego, dyni, miodu, orzechów włoskich i żurawiny. Szczególną uwagę zwróćmy także na marchewkę, która wspomaga trawienie i jest źródłem beta-karotenu oraz licznych witamin, w tym: E, K, B6, B1, B2, C i D. Obecna na polskich stołach od wieków stanowi podstawę wielu smacznych przepisów. Marchewka to także składnik jogurtów warzywnych dedykowanych najmłodszym.

Do naszego koszyka powinna również trafić pietruszka, będąca źródłem witaminy C, A, beta-karotenu i żelaza. Zawiera witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, minerały: wapń, magnez, fosfor, potas, mangan i siarkę, a także naturalne przeciwutleniacze. Pietruszka wzmacnia wzrok, działa moczopędnie, usprawnia trawienie oraz przyswajanie pokarmów.

Podczas codziennych poszukiwań superżywności nie zapominajmy także o łatwo dostępnych, spożywanych już w starożytności jogurtach naturalnych. Delikatne w smaku, pozbawione substancji zagęszczających zawierają m.in. wapń oraz witaminy A, B2 i B12, dostarczając równocześnie cennego, pełnowartościowego białka.

Nie przegap

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

S
Szymon

W sezonie najlepiej jest stawiać na owoce i warzywa, bo mają w tym okresie najwięcej wartości odżywczych. Ale w okresie jesienno-zimowym trudno jest o to zadbać. Ja wtedy stosuję naturalną witaminę C z dzikiej róży w kapsułkach i szczerze - w okresach największej zachorowalności ja jestem zdrów jak ryba. 

 

K
Kaśka
Świetny wpis!
Naprawdę warto jeść te produkty przez cały rok i dostarczać sobie niezbędnych witamin :)
A jako dodatkowy zastrzyk tego co najlepsze z natury polecam suplementować naturalną witaminę C z dzikiej róży w kapsułkach. Zabiegani nie muszą się wtedy martwić o niedobór ;)
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet