Uwaga na fosforany w żywności

Agencja TVN / x-news
Agencja TVN / x-news
Fosforany występują w żywności jako jej naturalne składniki, dodawane są także w procesach technologicznych.

Związki te znajdziemy m.in. w: przetworach mięsnych i rybnych, przetworach mleczarskich, dżemach, napojach bezalkoholowych, lodach, ciastach i pieczywie, koncentratach zup, płatkach śniadaniowych. Producenci dodają je do żywności, ponieważ wpływają na uwodnienie białek, powodując wzrost wydajności gotowych produktów. Pełnią też rolę stabilizatorów i regulatorów kwasowości, a także emulgatorów i przeciwutleniaczy. Niestety spożywanie zbyt dużej ilości produktów zawierających fosforany może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem. Do jakich chorób prowadzi nadmiar fosforu w diecie?

Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery.

Źródło: Agencja TVN / x-news

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
kkk
" wpływają na uwodnienie białek, powodując wzrost wydajności gotowych produktów". Dobre sobie. Wzrost wydajności. To na zasadzie: gość w dom, woda do zupy. Sprzedają wodę w cenie np. wysokogatunkowej wędliny.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet