Spis treści
Woda rodzynkowa i jej wpływ na zdrowie. Dlaczego warto częściej po nią sięgać?
Ten napój staje się coraz bardziej popularny, a jego regularne picie może korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie całego organizmu. Podpowiadamy, co się dzieje z organizmem, gdy regularnie po nią sięgasz.
Woda rodzynkowa dla zdrowia i urody. Oto 5 korzyści z jej spożywania!
Woda rodzynkowa – wpływ na odchudzanie i lepszą pracę wątroby
Rodzynki to po prostu suszone winogrona, które są owocami winorośli właściwej (Vitis vinifera). Roślina ta kiedyś naturalnie występowała głównie na obszarze basenu Morza Śródziemnego i Azji południowo-zachodniej, jednak została udomowiona i obecnie można ją spotkać na całym świecie.
Sprawdź również: Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie będziesz jeść rodzynki? Efekty zobaczysz m.in. na skórze
Rodzynki stanowią nieodłączny element wielu ciast, sałatek, a nawet dań głównych. Niestety suszone owoce są kaloryczne, ponieważ porcja 100 g zawiera 299 kcal. Znajdziemy w nich również 2,3 g białka, 64,7 g węglowodanów, z czego większość stanowią cukry proste, 6,5 g błonnika pokarmowego oraz znikome ilości tłuszczy – 0,5 g tłuszczy.
Rodzynki są dobrym źródłem potasu, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia, reguluje ciśnienie krwi, a także wspiera walkę z obrzękami i cellulitem wodnym.
Warto wspomnieć, że te niewielkie suszone owoce stanowią bogactwo polifenoli, które jako silne antyoksydanty chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, jak i spowalniają proces starzenia się komórek. Polifenole wykazują też działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe i oczyszczające.
Chcąc skorzystać z cennych właściwości rodzynek, ale równocześnie uniknąć znacznej ilości cukru, warto pić wodę rodzynkową. Zawiera ona wszystkie witaminy i związki mineralne zawarte w suszonych owocach, jednak jest znacznie mniej kaloryczna niż same rodzynki.
Przepis na wodę rodzynkową. Jak ją stosować?
Przygotowanie wody rodzynkowej jest niezwykle proste, a do jej zrobienia wystarczą 2 składniki:
- 100 g rodzynek – szukaj ciemnych bakalii bez dwutlenku siarki,
- 500 ml wody.
Jak przygotować wodę rodzynkowa?
- Umyć rodzynki pod bieżącą wodą.
- Do garnka wlać wodę i doprowadzić do wrzenia.
- Do gotującej się wody dodać rodzynki i gotować pod przykryciem 20 minut na najniższej mocy palnika.
- Garnek odstawić na 12 godzin.
- Po tym czasie przecedzić powstałą miksturę. Wodę rodzynkową wypić, a bakalie użyć do ciasta, do karpia w galarecie lub zjeść w ramach przekąski.
Jak stosować wodę z rodzynek?
Aby skorzystać ze wszystkich cennych właściwości rodzynek warto spożywać ją codziennie, najlepiej na czczo. Do napoju można dodać również świeżo wyciśnięty sok z cytryny, który wzbogaci napój o witaminę C.
Kto powinien unikać wody rodzynkowej? Wśród głównych przeciwwskazań można wymienić:
- alergię na rodzynki,
- zespół jelita drażliwego, szczególnie postać biegunkowa,
- przewlekłe migreny.
Zadbaj o optymalne trawienie
Zdrowie
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wielki powrót Ireny Santor na salony! Wszyscy patrzyli tylko na nią | ZDJĘCIA
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!