Geny powiedzą, co masz jeść

Rozmawiała Agata Sawczenko
Nasze zdrowie i dobre samopoczucie zależy głównie od tego jak się odżywiamy.
Nasze zdrowie i dobre samopoczucie zależy głównie od tego jak się odżywiamy. mat.pras.
Coraz częściej chodzimy do dietetyka. Ale też coraz częściej nie tylko po to, żeby schudnąć, ale też po to, by poprawić swoje zdrowie.

To bardzo dobrze, bo dietetyk ma właśnie pomagać w utrzymaniu dobrego zdrowia, w profilaktyce chorób, w opóźnieniu procesów starzenia. Dieta w chorobie jest czymś, co ma wspomagać leczenie. Gdyby wszyscy skorzystali z porady dietetyka i jej przestrzegali, na pewno byłoby o wiele mniej ludzi chorych, nie tylko na otyłość.

Zresztą każdy człowiek - nawet szczupły - powinien zadbać o swoją należną masę ciała i o swoje zdrowie. Bo szczupły - niestety też choruje, może mieć różne niedobory pokarmowe, awitaminozy czy niedobory makro- i/lub mikroelementów oraz inne choroby dietozależne (np. próchnica, osteoporoza, alergie czy nadwrażliwości pokarmowe).

Dlaczego to zdrowe odżywianie jest takie ważne? Czy ma aż tak wielki wpływ na nasze zdrowie?

Większość chorób cywilizacyjnych - albo może i wszystkie - spowodowane są złym odżywianiem. W coraz szybszym tempie życia mamy coraz mniej czasu, żeby sobie planować jadłospisy tygodniowe, miesięczne... I tak naprawdę jemy to, co zdążymy sobie kupić w supermarkecie, w barach szybkiej obsługi czy też coś na szybko zrobić w domu. Coraz rzadziej od swoich pacjentów słyszę, że obiad składa się z zupy i drugiego dania z surówką lub sałatką. Zwykle jest to drugie danie i zwykle jest to bardzo dużo ziemniaków albo bardzo dużo makaronu, zawiesisty sos albo schabowy z frytkami i ogórek czy papryka konserwowa. To nie sprzyja naszemu zdrowiu. Przede wszystkim tzw. śmieciowa żywność, czyli wysoko przetworzona, z wysoką zawartością cukru, soli i tłuszczu, generuje m.in. otyłość, nadciśnienie, cukrzycę, choroby układu sercowo-naczyniowego, a potem konsekwencje tychże chorób i kolejne powikłania. No i jeśli ktoś przybiera na wadze, to obciąża stawy kolanowe, biodrowe, kręgosłup. I z tego zakresu też mamy różne powikłania, zwyrodnienia albo jeszcze inne zmiany obciążeniowe, zmiany osteoporo-tyczne, które się jeszcze na to nakładają. W związku z tym - łącznie z nowotworami - każdą jednostkę chorobową można by rozpatrywać, że gdzieś tam w tle kryło się niewłaściwe odżywianie się.

Poza tym większość z nas nadal nie zdaje sobie sprawy, że musimy organizmowi dostarczać witaminy - zwłaszcza witaminy rozpuszczalne w wodzie, które się nie magazynują w naszym organizmie, ale także rozpuszczalne w tłuszczach. I każdego dnia musimy dostarczać makro- i mikroelementy, typu sód, potas, magnez, wapń, żelazo, selen, cynk, chrom, siarka itd. I tu są największe niedobory. Okazuje się, że jeszcze na domiar złego, część z nas je produkty, które nie do końca im służą, nie do końca są dobrze przyswajane i metabolizowane przez organizm.

No właśnie - każdy z nas powinien jeść inaczej. To nie jest tak, że koleżanka była u dietetyka, przyniosła cudowną dietę i wszyscy z niej korzystamy...

O tym właśnie mówi nutrigenetyka, czyli nauka badająca wpływ naszych genów - a właściwie konkretnych wariantów polimorficznych genów - na możliwości lepszego lub gorszego przyswajania składników odżywczych z pokarmu i ich metabolizowania w organizmie. Badania te sugerują, że odżywianie zgodne z naszymi genami może pomóc zachować dobry stan zdrowia lub znacznie opóźnić wystąpienie objawów choroby cywilizacyjnej, a także nowotworów.

Każdy powinien jeść inaczej? Tak bardzo się genetycznie między sobą różnimy?

Genetyczne zróżnicowanie populacji jest minimalne. A genom każdego z nas jest identyczny w około 99,9 proc. Zróżnicowanie więc dotyczy tylko 0,1 proc. sekwencji DNA. Okazuje się, że ten odsetek decyduje o różnicach fenotypowych, a przez to o zróżnicowaniu stanu zdrowia uwarunkowanego dietą i czynnikami środowiskowymi. Już wcześniej obserwowaliśmy, że różne populacje jedzą inne rodzaje pokarmów i one im nie szkodzą tak jak niektórym z nas. Na przykład Eskimosi jedzą więcej tłuszczu, a mało węglowodanów i ich przewód pokarmowy ma jakby większą zdolność do rozkładania tłuszczu i lepszego wykorzystywania przez organizm. Dieta człowieka ewoluowała przez tysiące lat i powodowała preferencyjną selekcję określonych wariantów genetycznych zwiększających przetrwanie. Dla niektórych z nas jest to teraz powodem zwiększania masy ciała, przy tak powszechnie dostępnej żywności.

Gdy taki zwykły człowiek przychodzi do Pani - o co może prosić, czego oczekiwać, jeśli chodzi o jedzenie.

Jeśli zrobimy badania nutrigenetyczne, widzimy, co jest w genach zapisane i co dana osoba może jeść bezpiecznie. Co nie oznacza: ile chce. Te badania nam podpowiadają m.in., jaki rodzaj białka powinniśmy jeść: roślinne czy zwierzęce, ile możemy spożywać tłuszczów i jakich oraz jaki odsetek w diecie mają stanowić węglowodany, co dobrze lub źle metabolizujemy, jak wygląda metabolizm poszczególnych witamin i minerałów. Materiał genetyczny w nas się nie zmienia, więc najlepiej byłoby, gdybyśmy zrobili takie badanie dziecku. Wtedy wiedzielibyśmy, jak je żywić, żeby nie miało w przyszłości chorób cywilizacyjnych czy nowotworów.

Wiemy już, w którą stronę powinny ruszyć badania, by jak najwięcej się dowiedzieć, co możemy jeść, żeby być długo zdrowym - mówi doc. Lucyna Ostrowska.

SKLEPY OTWARTE 11 LISTOPADA, CZYNNE SKLEPY 11 LISTOPADA [BIEDRONKA, TESCO, LIDL, AUCHAN, KAUFLAND]

BOTOKS ONLINE. BOTOKS W INTERNECIE. CAŁY FILM GDZIE OGLĄDAĆ BOTOKS [09.11.17]

UCHO PREZESA 24 YOUTUBE. NOWY ODCINEK ZA DARMO NA YOUTUBE
ŻYCZENIA DLA MARCINA. WIERSZYKI IMIENINOWE DLA MARCINA

LISTY DO M. 3 CDA, ZALUKAJ LISTY DO M. 3 ONLINE [GDZIE OGLĄDAĆ]

ELIF STRESZCZENIE ODCINKÓW. ELIF ODCINKI [STRESZCZENIE, ODCINEK 130]
AZJA EXPRESS 2. KTO ODPADŁ [8.11] AZJA EXPRESS 2 UCZESTNICY KTO ODPADŁ. AZJA EXPRESS GODZINA EMISJI
WACH VS MILLER WALKA NA ŻYWO W TV. BOKS 11.11.17 WACH - MILLER GDZIE OBEJRZEĆ?
ZOBACZ INFORMACJE Z POLSKI [FILM]

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

P
Poradnia dietetyczna
Z żoną zdecydowaliśmy się na wielkie zmiany. Siłownia 2-3 razy w tygodniu, sauna, no i dieta… Kiedy podjąłem decyzję o tym, żeby skorzystać z pomocy dietetyka, szukaliśmy dietetyka online, bo dużo pracujemy i tak wpadliśmy na Foodwise. Link znalazła żonka na jakimś forum https://www.foodwise.pl/kontakt. Mało kto w ogóle się zastanawia nad dietą, a to jest podstawa – od tego powinno się zacząć. Już niedługo ma ruszyć jakiś super fit projekt.
M
MarzenkaH

Zgadzam się z tym w 100%. Już od kilku lat zmagałam się z otyłością i wydawałam mnóstwo pieniędzy na wizyty u dietetyków. Zawsze tak samo się kończyło. Najpierw leka utrata wagi a później efekt jojo;/ Byłam załamana, bo nie miałam już na nic siły. W końcu pojawiła się ta genodieta i zakupiłam to badanie przez internet. Nie żałuję ani trochę ! Stosuję się do zaleceń już pół roku i efekty są zdumiewające. Waga nadal spada w dół a ja czuję się świetnie. Naprawdę aż takich efektów się nie spodziewałam :)

M
Meks
Grunt to jeszcze jeść coś co smakuje. Nie jest problemem wcinać surową marchewkę i chudnąć. Ważne, by mieć jeszcze przyjemność z jedzenia. Oczywiście, warto pójść do dietetyka i sprawdzić co nam jeść wolno. Ja akurat stosuję taktykę, by gotować smacznie i dodatkowo czuć lekkość podczas treningów.
Na swoim blogu Piaskownica Meksa opisałem ostatnio część z posiłków jakie stosuję. Gdyby ktoś był zainteresowany to zapraszam :)
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet