Jak odchudzać się latem? Dietetyczka radzi, co jeść, żeby pozbyć się nadwagi. Sprawdź, po jakie dania na zimno możesz sięgać

Agata Siemiaszko
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Odchudzanie latem może być tak samo bezpieczne, jak o każdej innej porze roku, jeśli podchodzimy do niego z głową. Racool_studio/freepik
Latem nadwaga doskwiera najbardziej, dlatego właśnie ten czas jest najczęściej wybierany na dietę i ćwiczenia. Czy jednak odchudzanie się w upały jest bezpieczne dla zdrowia? Jak rozpocząć dietę niskokaloryczną i co zjeść na lekki obiad bez gotowania, gdy jest na nie zbyt ciepło? Przypominamy wywiad z dietetyczką Anną Szufnik-Ambroziak z 2022 r. Poznaj cenne rady ekspertki, by schudnąć szybko, zdrowo i skutecznie.

Jak odchudzać się latem? Dietetyczka Anna Szufnik-Ambroziak radzi, jak w bezpieczny i skuteczny sposób pozbyć się nadwagi, o czym należy pamiętać podczas upałów i jak układać dietę, gdy tracimy chęć do gotowania.

Czy lato jest dobrym czasem na rozpoczęcie odchudzania?

Nie ma reguły, jaki moment na rozpoczęcie odchudzania jest dobry. Jeśli traktujemy je jako efekt zdrowszego stylu życia i odżywiania, to każdy czas jest doskonały. Natomiast lato to dla wielu osób okres, w którym najbardziej zależy im na wymarzonej sylwetce. I tu tkwi pewne zagrożenie. Bo jeśli do tego czasu nie udało nam się jej osiągnąć, to często głowa zapełnia się wyrzutami sumienia, spada poczucie własnej wartości czy też rośnie presja tuż przed wyczekiwanym urlopem, aby „coś ze sobą zrobić”. Wtedy łatwo o decyzje, które nie będą miały najlepszego efektu dla naszego zdrowia. Zaczynając od stosowania bardzo restrykcyjnych, eliminacyjnych diet, które mogą prowadzić do niedoborów i zaburzeń odżywiania, kończąc na utrwalaniu szkodliwego podejścia do zdrowia, wyglądu i własnej samooceny.

Kobieta przygotowująca sałatkę
Odchudzanie latem może być tak samo bezpieczne, jak o każdej innej porze roku, jeśli podchodzimy do niego z głową. Racool_studio/freepik

Czy odchudzanie latem jest bezpieczne?

Odchudzanie latem może być tak samo bezpieczne, jak o każdej innej porze roku, jeśli podchodzimy do niego z głową. Takimi aspektami, na które na pewno trzeba zwracać większą uwagę, są m.in. temperatury i odpowiednie nawodnienie organizmu. Wspomniane już presja i pośpiech mogą stanowić zagrożenie, jeśli spowodują, że szybka utrata kilogramów będzie ważniejsza niż zdrowie. Im jest cieplej, tym bardziej nasz organizm się poci, a tym samym szybciej pozbywa się wody z organizmu. Może to stwarzać złudne wrażenie schudnięcia, bo wartość na wadze faktycznie może być niższa. To jednak niewskazany i potencjalnie groźny dla zdrowia efekt.

„Schudnięcie” nie jest związane z redukcją tkanki tłuszczowej – a to na jej zgubieniu nam zależy – tylko na chwilowym niedoborze płynów. Jeśli regularnie nie uzupełniasz płynów, powstaje ryzyko odwodnienia, które może być bardzo niebezpieczne nie tylko dla zdrowia. Co więcej, woda jest niezwykle istotna w procesie trawienia. Pomaga nam formować tzw. kęsy pokarmowe, jest składnikiem enzymów trawiennych i umożliwia wchłanianie składników odżywczych z przewodu pokarmowego. Odpowiednia podaż wody reguluje proces wypróżniania i zapobiega zaparciom. Bez prawidłowego nawodnienia po prostu trudniej będzie nam schudnąć.

Od czego rozpocząć odchudzanie latem?

Każde odchudzanie i w ogóle planowanie swojej diety polecałabym rozpocząć od zdefiniowania słowa „dieta”. Kojarzy nam się ono z ograniczeniami, restrykcjami, czymś na jakiś czas. A powinna z codziennym sposobem odżywiania, który zawsze powinien być dostosowany do potrzeb naszego organizmu i prawidłowo zbilansowany. Takie podejście pozwala utrwalać właściwe, długoterminowe zdrowe nawyki. Nie powoduje także zbędnego stresu i pozwala po prostu cieszyć się z tego, co jemy, a nie się tym przejmować. Na przykład lato rozpieszcza nas masą świeżych, sezonowych owoców – w tym przepysznych słodkości z ich udziałem ciast, gofrów czy lodów. Dzięki zdrowemu myśleniu o diecie nie będziemy o nich myśleć, jak o pokusach, ale będziemy korzystać z ich dobrodziejstw w zbilansowany sposób.

O czym należy pamiętać podczas odchudzania i upałów?

Przede wszystkim o piciu wody, a na drugim miejscu o tym, żeby jeść! Ograniczanie kalorii do minimum w upalne dni to duży błąd. Wysokie temperatury są sporym obciążeniem dla naszego organizmu, który musi utrzymywać własną stałą temperaturę ciała. Możemy wtedy odczuwać zmniejszenie apetytu, zmęczenie i brak energii, Dodatkowo spowalnia to także proces trawienny. Paradoksalnie, aby wesprzeć nasz organizm w tym czasie, powinniśmy zapewniać mu odpowiednią porcję witamin i wszystkich niezbędnych składników odżywczych, mimo że chęć do jedzenia spada. Dlatego jedzmy regularnie, nie pomijajmy posiłków, a w komponowaniu diety myślmy przede wszystkim o tym, że nasz przewód pokarmowy jest po prostu zmęczony.

Wybierajmy posiłki lekkostrawne, które łatwiej przyswoi, unikajmy tłustych fast foodów, a także zatrzymujących wodę w organizmie słonych przekąsek czy słodyczy. Dodatkowo w trakcie upałów zamiast po jedzenie, nieraz sięgamy po chłodzące napoje, zapominając jednocześnie o tym, jak duże ilości cukru znajdują się w wielu z nich. Warto także wspomnieć o aktywności fizycznej, której dotyczy wiele podobnych zasad, co odżywiania. Chęć szybkiego spalenia jak największej liczby kalorii, zwłaszcza w gorące dni, może skończyć się kontuzją lub osłabieniem organizmu. Zamiast sprintu przy 35 stopniach warto więc wybrać spacer z kijkami lub basen i zaczynać od mniejszej intensywności ćwiczeń.

W upały często tracimy apetyt i chęć do gotowania. Co w takim przypadku?

Utrata apetytu w upały to naturalna rzecz. Ponieważ już wiemy, że jeść wtedy i tak trzeba, pozostaje pytanie, co jeść. Na pewno świetnie sprawdzą się potrawy na zimno, które w naturalny sposób pomogą uregulować temperaturę przez nasz organizm i chętniej po nie sięgniemy w ciepłe dni. Polecam wszelkie świeże owoce, sałatki owocowe, koktajle, smoothies, ponieważ nie tylko będą pyszne, pełne witamin, ale jednocześnie pomogą naszemu organizmowi się nawadniać. Chłodniki, gazpacho, sałatki – to świetne propozycje na letnie obiady. Przygotowanie takich posiłków będzie także szybkie i proste, niewymagające na przykład stania w gorącej kuchni przy rozgrzanym piecu czy smażenia.

Pamiętajmy jednak, że gwałtowne i duże różnice temperatur mogą nie tylko nie pomóc, ale i zaszkodzić naszemu zdrowiu, więc chłodzenie organizmu powinno się odbywać z umiarem. Jeśli zupełnie nie mamy energii na gotowanie, chcemy poświęcić piękną pogodę na inne aktywności czy chcemy, aby w trakcie odchudzania w lato nad naszą dietą czuwali specjaliści, możemy także skorzystać z diety pudełkowej.

Czy stosowanie diet pudełkowych podczas odchudzania jest bezpieczne?

Jeśli tylko wybierzemy sprawdzony catering, będziemy w dobrych rękach. Zachęcam do tego, aby i latem, chociaż przeważnie bardzo zależy nam na czasie, poświęcić chwilę na podjęcie właściwej decyzji. Kiedy w grę wchodzi nasze zdrowie i bezpieczeństwo, a tak jest w przypadku odżywiania, nawet szybki research w Internecie pozwoli świadomie dokonać wyboru.

Na co zwracać uwagę? Najlepszym kierunkowskazem będą w tym przypadku certyfikaty branżowe, takie jak Food Hygiene Control czy System Zarządzania Bezpieczeństwem i Higieną Żywności HACCP. To w gastronomii dowody, że przestrzegane są wszelkie wymogi bezpieczeństwa. Szukajmy także tych bardziej popularnych znaków, które również będą cennym poświadczeniem jakości produktów danej firmy, np. dla osób ograniczających produkty odzwierzęce znaki V-Label czy Fundacji Viva. Wreszcie warto sięgnąć po opinie znajomych i klientów firmy.

Czy dieta pudełkowa jest w stanie pokryć zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze u osoby odchudzającej się?

Za komponowanie menu w dobrych firmach cateringowych odpowiada sztab ekspertów – kucharzy i dietetyków. Mamy więc pewność, że bilans wszystkich składników odżywczych jest prawidłowy i rzadko kiedy w warunkach domowych mamy na tyle możliwości, czasu i doświadczenia, aby samodzielnie komponować tak dokładnie swój jadłospis. Zwracam uwagę, że w kwestii odżywiania trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim na własne potrzeby i to do nich dopasować jadłospis, nie odwrotnie.

Bezcenne mogą się okazać konsultacje z dietetykiem, które oferują niektóre diety pudełkowe. Nikt lepiej nam nie doradzi niż specjalista w swojej dziedzinie. Weźmie pod uwagę naszą aktywność, ewentualne wykluczenia pokarmowe, cel przejścia na dietę pudełkową, pomoże obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne, ale też podpowie wiele przydatnych rzeczy i wskazówek, chociażby związanych z porą roku, o jakiej decydujemy się na odchudzanie – podsumowuje dietetyczka Anna Szufnik-Ambroziak.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Katarzyna Kosyr
Przede wszystkim woda. U mnie dwa litry cisowianki dziennie to minimum
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet