Układ pokarmowy a odporność
Układ immunologiczny zaczyna się kształtować już podczas życia płodowego, ale jego dalszy, intensywny rozwój, trwa jeszcze długo po narodzinach. Najintensywniej rozwija się w kluczowym okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka, liczonym od poczęcia, a pełną dojrzałość osiąga dopiero około 12. roku życia. Mikroflora, czyli drobnoustroje zasiedlające przewód pokarmowy, ma niebagatelne znaczenie dla odporności. Około 80 procent wszystkich komórek odpornościowych znajduje się w jelitach. Właśnie dlatego prawidłowo funkcjonujący układ pokarmowy dziecka wspomaga kształtowanie się naturalnej tarczy ochronnej organizmu. Zawarte w nim bakterie probiotyczne, dostarczane wraz z pokarmem, wpływają na ograniczenie przenikania wirusów i bakterii poprzez ścianki jelita do organizmu.
Zbilansowana dieta dla zdrowia
Czynniki, które mogą osłabiać układ immunologiczny najmłodszych, to między innymi: nieprawidłowa dieta, uboga w niezbędne składniki odżywcze, niedobór witamin, pora roku (zmiany temperatur, chłodne dni, wiatr i deszcz sprzyjają zaziębieniom), częste przyjmowanie antybiotyków, niedawno przebyte choroby zakaźne, które osłabiają organizm, zbyt mała ilość snu, stres (zmiana otoczenia, nieobecność któregoś z rodziców), ubranie nieodpowiednie do pogody (zarówno przegrzewanie, jak ubieranie dziecka zbyt lekko), brak ruchu na świeżym powietrzu.
Fundamentalnym elementem wspierającym działanie i rozwój układu immunologicznego dziecka jest zbilansowana dieta, bogata we wszystkie niezbędne składniki mineralne oraz witaminy. Już od momentu narodzin warto wspierać odporność malucha poprzez karmienie piersią. Mleko matki dostarcza przeciwciał oraz wspomaga prawidłowy rozwój ważnego w budowaniu odporności układu pokarmowego. W jadłospisie malucha nie może zabraknąć warzyw, owoców, produktów zbożowych, ryb oraz produktów mlecznych. - Budując odporność malucha, należy dostarczyć organizmowi dostateczną ilość witaminy C, beta-karotenu, witaminy A, E i D oraz witamin z grupy B. Źródłem istotnych składników, witamin i antyoksydantów są między innymi warzywa i owoce – w szczególności te świeże. Nie należy także zapominać o składnikach mineralnych, takich jak cynk, selen i żelazo. By ich dostarczyć, w diecie dziecka powinny występować produkty z pełnych zbóż:pełnoziarniste pieczywo, kasze, ryż brązowy, pełnoziarnisty makaron, naturalne płatki zbożowe – tłumaczy Katarzyna Popielawska, edukator żywieniowy programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”.
Ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego są również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, na przykład omega 3. Najlepszym ich źródłem są ryby. - W budowaniu odporności ważna jest również obecność w diecie produktów probiotycznych. Żywe kultury bakterii znajdują się w mlecznych napojach fermentowanych - jogurt naturalny, kefir, maślanka i kiszonkach - kapusta kiszona, ogórki kiszone. Podając maluchowi produkty bogate w błonnik, dostarczamy mu prebiotyki, które pobudzają rozwój mikroflory jelitowej – dodaje Katarzyna Popielawska. Edukator żywieniowy Bożena Moćko rekomenduje, by w jesiennej diecie dzieci w wieku żłobkowym i przedszkolnym znalazły się sezonowe produkty lokalne, takie jak dynia, cukinia, gruszka, natka pietruszki czy czerwona papryka, pochodzące ze sprawdzonych źródeł. Te warzywa i owoce zapewnią jesienią spora dawkę naturalnych witamin oraz minerałów i błonnika. Bardzo cenne dla zdrowia są też orzechy włoskie - źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- 17-letnia Viki Gabor wprawiła fanów w osłupienie. Chodzi o jej usta [FOTO]
- Ula z "M jak miłość" zdjęła spodnie i się zaczęło! Chyra dorzucił do pieca | FOTO
- Rodzina Łukasza Nowickiego się powiększyła! Pochwalił się uroczym zdjęciem
- Znamy szczegóły przejścia Chajzerów do telewizji! Co z "Idź na całość"?