Gdzie przechowujemy najczęściej jajka? W lodówce. Większość z was na pewno wybiera do tego specjalnie przygotowany przez producenta stojaczek, który umieszczany jest na drzwiach. Mało kto zdaje sobie sprawę, że miejsce to nie jest dobre. Takie przechowywanie jajek, może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Dlaczego?
Specjaliści podkreślają, że właśnie tutaj dochodzi do częstych zmian temperatury, a jajka źle to znoszą. Przez to szybciej się psują. Brytyjski serwis goodhousekeeping.co.uk zauważył, że na drzwiach lodówki jest wyższa temperatura niż w innych jej miejscach. Dzieje się tak dlatego, że drzwiczki są często otwierane i to, co znajduje się na nich, szybciej się nagrzewa. Takie skoki temperatury nie służą jajkom. Powinny być przechowywane w stałej temperaturze. Najlepiej poniżej 20 st. C. Specjaliści z serwisu Good Housekeeping sugerują, że najlepszym miejscem dla jajek jest środkowa półka w lodówce. Tutaj temperatura jest stała, jajka będą więc bezpieczne i dłużej pozostaną świeże.
Jajka mogą się zepsuć, a to grozi salmonellą
Jak już wspomnieliśmy, jajka trzymane na drzwiach lodówki, mogą się szybciej zepsuć i stać się dla nas niebezpieczne. Wzrasta wtedy zagrożenie zatruciem salmonellą. Objawia się ona wymiotami, biegunką, mdłościami. Jeśli chcecie uniknąć takich niebezpiecznych sytuacji, zawsze sprawdzajcie, czy jajka są świeże. Jest na to prosty sposób – wystarczy zanurzyć je w szklance wody. Jeśli opadnie na dno – jest świeże. Wypłynie – lepiej je wyrzucić.
Zdrowie
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!
- Lidia Popiel wyjawia sekret o Bogusławie Lindzie. Tak naprawdę wygląda ich związek