Trzymasz jajka na drzwiach lodówki? Lepiej tak nie rób. Specjaliści podkreślają - to jest niebezpieczne!

maw
Zmień miejsce jajkom w lodówce. Szybko się nie zepsują.
Zmień miejsce jajkom w lodówce. Szybko się nie zepsują. Danielle MacInnes/unsplash.com
Przechowujecie jajka na drzwiach lodówki? Okazuje się jednak, że to najbardziej nieodpowiednie miejsce. Dlaczego?

Gdzie przechowujemy najczęściej jajka? W lodówce. Większość z was na pewno wybiera do tego specjalnie przygotowany przez producenta stojaczek, który umieszczany jest na drzwiach. Mało kto zdaje sobie sprawę, że miejsce to nie jest dobre. Takie przechowywanie jajek, może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Dlaczego?

Jajka, kiełbasa, piwo, parówki, mrożone warzywa, ciastka dla dzieci. Główny Inspektorat Sanitarny w ostatnich miesiącach podjął decyzje o wycofaniu ze sprzedaży kilku produktów. Czytaj również: 15 warzyw i owoców zawierających pestycydy [ZDJĘCIA]Powodem zazwyczaj jest odnalezione w nich niebezpiecznych bakterii, zagrażających życiu, jak np. Listeria monocytogenes czy Salmonella Enteritidis.  Sprawdziliśmy, co od kwietnia br. GIS wycofał ze sprzedaży i z jakich powodów. Warto sprawdzić tę listę. Na następnych slajdach znajdziecie szczegółowe dane wycofanych produktów>>> WIDEO: Toksyczne jajka dotarły do Polski. Podejrzane partie w trzech województwach<script class="XlinkEmbedScript" data-width="640" data-height="360" data-url="//get.x-link.pl/833d81d5-0b43-6bcb-29ef-81542b5de47f,3ad967e1-3262-0564-1c1f-ea70d2a901f4,embed.html" type="application/javascript" src="//prodxnews1blob.blob.core.windows.net/cdn/js/xlink-i.js?v1"></script>źródło: TVN24/x-news

Tego już nie zjesz! Sprawdź, co w ostatnim czasie wycofał ze...

Specjaliści podkreślają, że właśnie tutaj dochodzi do częstych zmian temperatury, a jajka źle to znoszą. Przez to szybciej się psują. Brytyjski serwis goodhousekeeping.co.uk zauważył, że na drzwiach lodówki jest wyższa temperatura niż w innych jej miejscach. Dzieje się tak dlatego, że drzwiczki są często otwierane i to, co znajduje się na nich, szybciej się nagrzewa. Takie skoki temperatury nie służą jajkom. Powinny być przechowywane w stałej temperaturze. Najlepiej poniżej 20 st. C. Specjaliści z serwisu Good Housekeeping sugerują, że najlepszym miejscem dla jajek jest środkowa półka w lodówce. Tutaj temperatura jest stała, jajka będą więc bezpieczne i dłużej pozostaną świeże.

Cały dzień możesz nic nie jeść, a wieczorem… Pizza, frytki, smażona kiełbasa. Pomysłów masz multum, bo i głód ogromy. Znacie to? Niejeden z nas jest właśnie w takiej sytuacji, mimo ciągłego powtarzania: nie najadaj się wieczorem. Przecież to niezdrowe.  Lepiej zacząć jest systematycznie. A wieczorem skoncentrować się na posiłkach, które nam nie zaszkodzą. No właśnie, czego nie jeść wieczorem? O to zapytaliśmy dietetyczkę Magdalenę Golińczak z poradni dietetycznej Prodiet.   Jakich produktów powinniśmy unikać przed snem? - Wieczorem przede wszystkim nie powinniśmy spożywać produktów bezwartościowych. Po których czujemy się ciężko, a organizm musi się sporo napracować, aby je strawić. Jedząc takie produkty przed snem, możemy być pewni, że obudzimy się zmęczeni i ze wzdętym brzuchem. Unikajmy również produktów ciężkostrawnych. Na kolację nie są zalecane produkty zawierające duże ilości cukrów prostych. Tutaj nie sprawdza się wyliczanie kcal, gdyż nie o kcal chodzi, ale o wpływ poszczególnych produktów na organizm. Doskonale wiemy, że kcal pochodzące z węglowodanów wpływają zupełnie inaczej na organizm, niż kcal pochodzące z białek. Najprościej sprawę ujmując - posiłek wieczorny nie powinien składać się z prostych cukrów i dużej ilości tłuszczu. Jak powinna wyglądać nasza kolacja?  - Należy tak skomponować kolację, aby przeważało w niej białko, warzywa, a małym dodatkiem były produkty pełnoziarniste. Należy wybierać takie produkty białkowe jak: chudy lub półtłusty twaróg, ugotowane jajka, drób, ryby, jogurt naturalny. Produkty te należy połączyć z zielonymi warzywami z dodatkiem jogurtu lub niewielkiej ilości oliwy z pierwszego tłoczenia, oraz pieczywem pełnoziarnistym. Dobrą decyzją będzie wybranie sałatki z jajkiem, indykiem lub rybą, twarożku z warzywami i pełnoziarnistym pieczywem, czy pasty rybnej z warzywami i pełnoziarnistym pieczywem, lub zupy z dodatkiem chudego mięsa czy jajka. W przypadku zdrowego trybu życia, taka kompozycja uspokoi apetyt, usprawni pracę jelit, oraz wzmocni mięśnie. Należy pamiętać, że jedynie właściwie skomponowane, regularne posiłki w ciągu całego dnia, zapewnią dobre samopoczucie i utrzymają apetyt w ryzach. Bardzo istotne jest dopilnowanie właściwego jedzenia do południa, tak, aby nie przenosić większości jedzenia na wieczór. W dobie dzisiejszego pośpiechu jest to jeden z głównych problemów żywieniowych tj. niejedzenie śniadań, zastępowanie posiłku kolejną kawą, oraz obfity posiłek po powrocie z pracy. Takie postępowanie z biegiem czasu spowoduje ciągłe przemęczenie, bóle głowy, stawów i mięśni, oraz nieustanny wzrost masy ciała.A której godzinie najlepiej zjeść ostatni posiłek? Czy o tej słynnej już godzinie 18.00? - Ostatni posiłek należy zjeść 2-3 godziny przed pójściem spać. Zatem powszechnie przyjęta godzina 18:00 nie dla wszystkich się sprawdzi. Wspomniana godzina 18:00 będzie właściwą na kolację dla osób, które kładą się spać o godzinie 20:00-21:00. W dzisiejszych czasach zdarza się to niezmiernie rzadko. Jeżeli kładziemy się spać dużo później tj. o godzinie 23:00-24:00, jedząc posiłek o 18:00, będziemy przed snem głodni, co spowoduje sięgnięcie po przekąskę tuż przed zaśnięciem. Zatem kładąc się o tak późnej porze, należy zjeść kolację ok. 20:00-21:00, tak, aby organizm miał czas na trawienie, ale jednocześnie nie zgłodniał na tyle, że nie możemy zasnąć. Oczywiście osoby pracujące na nocne zmiany również powinny spożywać regularne posiłki, tak jak osoby pracujące w dzień. Należy starać się zachowywać regularność nie tylko w odżywianiu organizmu, nawadnianiu go, ale również w śnie. Osoby, które regularnie kładą się i wstają o tych samych godzinach, wysypiają się, znacznie łatwiej utrzymują masę ciała, oraz mają mniejszy apetyt na słodycze.Jakich produktów nie powinniśmy jeść wieczorem? Ich wykaz prezentujemy na następnych slajdach>>>WIDEO:  Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobnoźródło: Agencja TVN/x-news

Tych produktów nie powinniście jeść wieczorem. Unikajcie ich...

Jajka mogą się zepsuć, a to grozi salmonellą

Jak już wspomnieliśmy, jajka trzymane na drzwiach lodówki, mogą się szybciej zepsuć i stać się dla nas niebezpieczne. Wzrasta wtedy zagrożenie zatruciem salmonellą. Objawia się ona wymiotami, biegunką, mdłościami. Jeśli chcecie uniknąć takich niebezpiecznych sytuacji, zawsze sprawdzajcie, czy jajka są świeże. Jest na to prosty sposób – wystarczy zanurzyć je w szklance wody. Jeśli opadnie na dno – jest świeże. Wypłynie – lepiej je wyrzucić.


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Trzymasz jajka na drzwiach lodówki? Lepiej tak nie rób. Specjaliści podkreślają - to jest niebezpieczne! - Gazeta Lubuska

Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet