Spis treści
- Klasyczne chrupiące gofry w domu – najlepszy przepis. Ich przygotowanie jest prostsze niż myślisz
- Jak zrobić gofry w kilka chwil? Te wskazówki sprawią, że gofry będą pyszne, złociste i chrupiące, jak z budki
- Gofry z malinami, borówkami, truskawkami i wiśniami. Sprawdź, jak udekorować gofry
- O czym warto pamiętać, przygotowując w domu chrupiące gofry?
Klasyczne chrupiące gofry w domu – najlepszy przepis. Ich przygotowanie jest prostsze niż myślisz
Aby cieszyć się smakiem tego specjału, najpierw przygotujmy wszystkie niezbędne akcesoria:
- bawełnianą ściereczkę,
- fartuch kuchenny,
- dużą miskę i blender lub robota z misą,
- mniejszą miskę,
- sitko do przesiania mąki,
- gofrownicę,
- pędzelek do tłuszczu,
- drewnianą łyżkę,
- paterę lub talerze na gotowe gofry.
Składniki do przygotowania chrupiących gofrów:
- 2 szklanki mleka,
- 2 szklanki mąki tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 1/3 szklanki oleju roślinnego,
- łyżeczka soku z cytryny,
- 2 jajka od kur z wolnego wybiegu,
- sól do smaku,
- olej do wysmarowania gofrownicy.
Jak zrobić gofry w kilka chwil? Te wskazówki sprawią, że gofry będą pyszne, złociste i chrupiące, jak z budki
Przygotowanie gofrów w domu krok po kroku:
- W dużej misce łączymy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, dwa rodzaje cukru i szczyptę soli, wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Żółtka jajek oddzielamy od białek.
- Następnie do ciasta dodajemy żółtka, mleko oraz olej. Mieszamy ciasto z pomocą blendera lub robota kuchennego do momentu, aż masa stanie się jednolita.
- Do mniejszej miski wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli oraz sok z cytryny, ubijamy na sztywno.
- W kolejnym kroku ubite białka dodajemy do przygotowanego ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Gofrownicę nagrzewamy i smarujemy olejem za pomocą pędzelka.
- Do nagrzanego urządzenia wlewamy porcje ciasta i pieczemy według załączonej instrukcji (czas pieczenia jest uzależniony od mocy gofrownicy). Średni czas pieczenia to zwykle ok. 5 minut.
- Pierwsze chrupiące gofry są gotowe!
Gofry z malinami, borówkami, truskawkami i wiśniami. Sprawdź, jak udekorować gofry
Chrupiące gofry smakują wyśmienicie, gdy lekko oprószymy je cukrem pudrem tuż po lekkim przestygnięciu. W sezonie letnim warto też udekorować gofry sezonowymi owocami m.in. truskawkami, jagodami, malinami czy kawałkami brzoskwiń.
Jeśli nie jesteśmy na drakońskiej diecie, możemy dodać do gofrów z owocami ulubione dodatki:
- bitą śmietanę,
- syrop klonowy,
- lody,
- krem czekoladowy,
- konfitury,
- miód.
O czym warto pamiętać, przygotowując w domu chrupiące gofry?
Ciasto na gofry powinno mieć odpowiednią konsystencję, musi być trochę gęstsze od ciasta na naleśniki (o konsystencji śmietany). Zbyt gęste ciasto trudno jest rozprowadzić w formach gofrownicy. Gofry pieczemy w mocno nagrzanym i posmarowanym tłuszczem urządzeniu, w przeciwnym razie ciasto będzie przywierać do powierzchni płyt grzewczych.
Podczas wlewania ciasta do urządzenia starajmy się, żeby dotarło do każdej szczeliny formy do pieczenia. Dobierzmy jego porcję do wielkości płyt grzewczych, żeby uniknąć wyciekania masy na zewnątrz po zamknięciu pokrywy gofrownicy.
Pamiętajmy, że gofry pieczemy bezpośrednio po przygotowaniu ciasta. Dlatego powinniśmy zrobić je tuż przed planowanym deserem. Jeśli odstawimy ciasto na jakiś czas, gofry nie będą smaczne. Podczas ubijania białek tworzą się w nich pęcherzyki powietrza, które sprawiają, że gofry są puszyste. Ale ten efekt nie trwa wiecznie i po jakim czasie znika.