Najlepszy przepis na gofry z wiśniami, malinami i borówkami. Poznaj te triki! Sprawdź, jak szybko przygotować w domu chrupiące gofry

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Jak zrobić gofry w domu, żeby smakowały jak te z budki nad morzem? Sprawdź najlepszy przepis na chrupiące i puszyste gofry z owocami.
Jak zrobić gofry w domu, żeby smakowały jak te z budki nad morzem? Sprawdź najlepszy przepis na chrupiące i puszyste gofry z owocami. 5second/123RF.com
Udostępnij:
Jak upiec chrupiące gofry, żeby smakowały tak, jak te z urlopu nad morzem? Jak stworzyć w domu wakacyjny klimat i zrobić szybki deser z malinami, jagodami czy wiśniami? To banalnie proste. Wystarczy zaopatrzyć się w gofrownicę i zdobyć sprawdzony przepis na gofry. To drugie już masz – poznaj nasz niezawodny sposób na przygotowanie złocistych gofrów w kilka chwil. Do dzieła!

Spis treści

Klasyczne chrupiące gofry w domu – najlepszy przepis. Ich przygotowanie jest prostsze niż myślisz

Aby cieszyć się smakiem tego specjału, najpierw przygotujmy wszystkie niezbędne akcesoria:

  • bawełnianą ściereczkę,
  • fartuch kuchenny,
  • dużą miskę i blender lub robota z misą,
  • mniejszą miskę,
  • sitko do przesiania mąki,
  • gofrownicę,
  • pędzelek do tłuszczu,
  • drewnianą łyżkę,
  • paterę lub talerze na gotowe gofry.

Składniki do przygotowania chrupiących gofrów:

  • 2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 jajka od kur z wolnego wybiegu,
  • sól do smaku,
  • olej do wysmarowania gofrownicy.

Jak zrobić gofry w kilka chwil? Te wskazówki sprawią, że gofry będą pyszne, złociste i chrupiące, jak z budki

Przygotowanie gofrów w domu krok po kroku:

  1. W dużej misce łączymy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, dwa rodzaje cukru i szczyptę soli, wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  2. Żółtka jajek oddzielamy od białek.
  3. Następnie do ciasta dodajemy żółtka, mleko oraz olej. Mieszamy ciasto z pomocą blendera lub robota kuchennego do momentu, aż masa stanie się jednolita.
  4. Do mniejszej miski wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli oraz sok z cytryny, ubijamy na sztywno.
  5. W kolejnym kroku ubite białka dodajemy do przygotowanego ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
  6. Gofrownicę nagrzewamy i smarujemy olejem za pomocą pędzelka.
  7. Do nagrzanego urządzenia wlewamy porcje ciasta i pieczemy według załączonej instrukcji (czas pieczenia jest uzależniony od mocy gofrownicy). Średni czas pieczenia to zwykle ok. 5 minut.
  8. Pierwsze chrupiące gofry są gotowe!

Gofry z malinami, borówkami, truskawkami i wiśniami. Sprawdź, jak udekorować gofry

Chrupiące gofry smakują wyśmienicie, gdy lekko oprószymy je cukrem pudrem tuż po lekkim przestygnięciu. W sezonie letnim warto też udekorować gofry sezonowymi owocami m.in. truskawkami, jagodami, malinami czy kawałkami brzoskwiń.

Jeśli nie jesteśmy na drakońskiej diecie, możemy dodać do gofrów z owocami ulubione dodatki:

  • bitą śmietanę,
  • syrop klonowy,
  • lody,
  • krem czekoladowy,
  • konfitury,
  • miód.

O czym warto pamiętać, przygotowując w domu chrupiące gofry?

Ciasto na gofry powinno mieć odpowiednią konsystencję, musi być trochę gęstsze od ciasta na naleśniki (o konsystencji śmietany). Zbyt gęste ciasto trudno jest rozprowadzić w formach gofrownicy. Gofry pieczemy w mocno nagrzanym i posmarowanym tłuszczem urządzeniu, w przeciwnym razie ciasto będzie przywierać do powierzchni płyt grzewczych.

Podczas wlewania ciasta do urządzenia starajmy się, żeby dotarło do każdej szczeliny formy do pieczenia. Dobierzmy jego porcję do wielkości płyt grzewczych, żeby uniknąć wyciekania masy na zewnątrz po zamknięciu pokrywy gofrownicy.

Pamiętajmy, że gofry pieczemy bezpośrednio po przygotowaniu ciasta. Dlatego powinniśmy zrobić je tuż przed planowanym deserem. Jeśli odstawimy ciasto na jakiś czas, gofry nie będą smaczne. Podczas ubijania białek tworzą się w nich pęcherzyki powietrza, które sprawiają, że gofry są puszyste. Ale ten efekt nie trwa wiecznie i po jakim czasie znika.

Dodaj firmę
Logo firmy Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów
Warszawa, pl. Powstańców Warszawy 1
Autopromocja

Sprawdź oferty

miejsce #1

MPM

MPM MGO-36M

232,83 zł148,90 zł-36%
miejsce #2

KRUPS

KRUPS FDK 251

223,45 zł152,00 zł-32%
miejsce #3

Dezal

Dezal 301.5R czerwony

529,90 zł364,99 zł-31%
miejsce #4

Severin

Severin WA 2114

176,90 zł129,90 zł-27%
miejsce #5

Adler

Adler AD 3036 gofrownica czarna

118,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

STREFA BIZNESU: USTAWA ANTYLICHWIARSKA

Materiał oryginalny: Najlepszy przepis na gofry z wiśniami, malinami i borówkami. Poznaj te triki! Sprawdź, jak szybko przygotować w domu chrupiące gofry - RegioDom.pl

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kobiet
Dodaj ogłoszenie