Zobacz wideo: Polskie odmiany jabłek i ich zastosowanie
Najbardziej toksyczne owoce i warzywa na świecie
Environmental Working Group, amerykańska organizacja propagujący zdrowy tryb życia, co roku przygotowuje raport, w którym publikuje informacje o najbardziej toksycznych produktach spożywczych. Tym razem skupiono się w badaniach na warzywach i owocach.
Które warzywa i owoce są najbardziej toksyczne? Oto ranking EWG - lista najbardziej toksycznych warzyw i owoców dostępnych w sklepach.
Owoce i warzywa zostały zbadane pod kątem zawartości pestycydów. Na pierwszym miejscu rankingu najbardziej toksycznych produktów spożywczych znalazły się truskawki. Podczas badań w jednej próbce tych owoców wykryto aż 20 różnych pestycydów.
Produkty zanieczyszczone pestycydami mogą być szkodliwe dla zdrowia. Nie oznacza to, że należy przestać je spożywać, jeśli jednak jest taka możliwość, dobrze szukać ich przede wszystkim w sklepach z żywnością ekologiczną oraz jak najstaranniej myć.
Które warzywa i owoce są najbardziej toksyczne?
Oto lista toksycznych owoców i warzyw, które według raportu EWG są najbardziej szkodliwe: