Spis treści
Jak kawa wpływa na organizm? Jej picie zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci
Wcześniejsze badania wiązały spożycie kawy z niższym ryzykiem choroby Parkinsona, chorób serca, cukrzycy typu 2, otyłości, raka wątroby i prostaty oraz innych schorzeń. Jednak w badaniach nie brano pod uwagę kawy słodzonej cukrem lub słodzikami. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych postanowili sprawdzić, czy te słodkie dodatki wpływają na zmianę właściwości kawy, a przede wszystkim na ryzyko przedwczesnej śmierci.
Zobacz również: Kawa z cytryną – czy naprawdę wspomaga odchudzanie? Zobacz, jak zrobić espresso romano i poznaj jego właściwości zdrowotne
W tym celu badacze przeanalizowali dane pochodzące z brytyjskiego Biobanku od ponad 170 tys. osób w wieku od 37 do 73 lat bez choroby sercowo-naczyniowej lub raka na początku badania.
Sprawdź także: Lubisz słodycze i słodkie napoje? Możesz mieć niedobory witamin
Analiza trwała 7 lat, a badacze przeanalizowali informacje demograficzne oraz dotyczące stylu życia i diety uczestników. Wyniki badania zostały opublikowane w czasopiśmie The Annals of Internal Medicine.
Badacze wzięli pod uwagę to, czy uczestnicy pili kawę słodzoną cukrem, sztucznymi słodzikami czy niesłodzoną. Następnie zbadali związek spożycia kawy ze śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny oraz śmiertelnością z powodu raka i chorób układu krążenia.
Zobacz także:
Czy kawa z cukrem jest zdrowa? Czy lepiej jednak pić kawę bez cukru?
Połowa osób biorących udział w badaniu piła niesłodzoną kawę. Natomiast ci, którzy dodawali cukier, słodzili mniej niż 1,5 łyżeczki cukru.
Zobacz także: Czy „napój bogów” z tym dodatkiem jest zdrowszy niż z cukrem? Kawa z miodem zaskoczy cię smakiem
Okazało się, że umiarkowane spożycie kawy zarówno niesłodzonej, jak i słodzonej cukrem wiązało się z niższym ryzykiem śmierci. Osoby, które piły od 1,5 do 3,5 filiżanek kawy dziennie, niesłodzonej lub posłodzonej 1 łyżeczką cukru, miały o 30 proc. niższe ryzyko śmierci w okresie badania niż ci, którzy nie pili kawy.
Zobacz także: Rozgrzewa i odchudza. Wystarczy szczypta do kawy
Ryzyko zgonu pozostawało niższe u osób, które piły zarówno kawę kofeinową, jak i bezkofeinową. Jednak związek między kawą słodzoną słodzikami a śmiertelnością był mniej spójny.
Czytaj też: Złota kawa pobudzi cię od rana. Wspomaga odporność, trawienie i poprawia nastrój
Takie spożycie kawy wpisuje się we wcześniejsze ustalenia naukowców, którzy uznali za bezpieczne spożywanie od 1 do 4 filiżanek kawy dziennie, co daje maksymalnie 400 mg kofeiny na dobę.
Kawa z cytryną na odchudzanie? Zobacz, jak zrobić espresso romano
Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Niewiele osób jednak wie, że można ją pić nie tylko z cukrem czy mlekiem, ale też z... cytryną. Tak nieoczywiste połączenie ma nawe...
Chcesz żyć dłużej? Nie łudź się – sama kawa nie wystarczy
Pomimo tak zachęcających wniosków dotyczących badań na temat kawy, nie ma wystarczających danych, aby sugerować, że ludzie, którzy obecnie nie piją kawy, powinni koniecznie po nią sięgnąć. Również zbyt duża ilość tego napoju nie działa korzystnie na organizm. Badanie wykazało, że korzyści płynące z kawy zmniejszają się u osób, które codziennie wypijają ponad 4,5 filiżanki kawy.
Badanie ma również pewne braki. Między innymi nie uwzględniało ono zmian w spożyciu kawy w ciągu 7 lat obserwacji, w czasie których niesłodzący kawy uczestnicy mogli zacząć ją dosładzać lub ci słodzący mogli przestać stosować słodziki. Dodatkowo, uczestnicy sami zgłaszali, ile kawy wypijali, co oznacza większe prawdopodobieństwo błędu w podanych danych.
Zobacz także: Tych leków nie popijaj kawą. Możesz doprowadzić do nadciśnienia, krwotoku i psychozy
Było to badanie obserwacyjne, które nie bierze pod uwagę innych czynników mających wpływ na zmniejszenie lub zwiększenie ryzyka przedwczesnej śmierci. Dane z badania nie mogą więc jednoznacznie udowodnić, że sama kawa obniża ryzyko śmierci, ponieważ mają na to wpływ również takie czynniki, jak zdrowa dieta czy regularna aktywność fizyczna.
Zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci wynikało z picia kawy niesłodzonej lub posłodzonej tylko jedną łyżeczką cukru. Oznacza to, że kawy dostępne w większości kawiarni, słodzone syropami smakowymi, bitą śmietaną czy z dużą ilością mlecznej pianki zawierają zwykle większe ilości kalorii i tłuszczu, co prawdopodobnie osłabia korzyści płynące z samej kawy.
Źródło:
The Potential Health Benefit of Coffee: Does a Spoonful of Sugar Make It All Go Away? Annals of Internal Medicine