Spis treści
Kmin rzymski a kminek. Jak odróżnić?
Na wstępie konieczne jest wyjaśnienie, o jaką roślinę chodzi. Przez podobieństwo nazw, a także pochodzenie obu ziół z rodziny selerowatych (podobnie jak seler, pietruszka czy marchewka) kmin mylony jest z kminkiem, a tymczasem oba te zioła znacząco się od siebie różnią.
Kmin, a dokładnie kmin rzymski (Cuminum cyminum) nazywany również kuminem, kminem egipskim i kminem pluskwim należy do rodziny selerowatych i pochodzi prawdopodobnie ze wschodnich rejonów nad Morzem Śródziemnym. Obecnie nie występuje on już w stanie dzikim, a uprawiany jest w Indiach, Azji Mniejszej, Ameryce Północnej, Chile i w Europie Środkowej. Roślina nie jest mrozoodporna, dlatego nie spotkamy jej w Polsce.
Zobacz też: Jak działa na organizm garam masala? Zobacz cenne właściwości mieszanki przypraw z kminem
Kminek zwyczajny (Carum carvi) natomiast jest u nas rośliną pospolitą, często uprawianą w ogrodach, a także dziko rosnącą. Owoce, czyli nasiona zarówno kminu rzymskiego, jak i kminku wykorzystuje się w celach kulinarnych, a także leczniczych.
Nasiona obu roślin z łatwością znajdziemy w sklepach. Łatwo je również od siebie odróżnić, ponieważ nasiona kuminu są większe, podłużne i proste oraz mają jaśniejszy, beżowo-złoty kolor, w przeciwieństwie do nasion kminku, które są brązowe, mniejsze i wygięte w charakterystyczny łukowaty kształt, przypominający banana lub bumerang, a dodatkowo prążkowane. Sproszkowane przyprawy różnią się od siebie kolorem – kmin rzymski jest jaśniejszy o złoto-beżowym kolorze, a kminek brązowy – oraz zapachem. Kmin rzymski ma specyficzny, intensywny, lekko cytrusowy zapach, przywodzący na myśl kuchnię indyjską.
Przyprawy, które wspierają zdrowie. Oto 10 dodatków o niezwykłych właściwościach
Przyprawy korzenne nie tylko poprawiają smak i aromat dań, ale także ich wartość odżywczą i prozdrowotną. Stanowią bowiem skoncentrowane źródło składników biologicznie czynnych, które wspierają różne ...
Woda z kminem na odchudzanie i spalanie tłuszczu
Woda z kminem rzymskim inaczej nazywana równieżjeera water lub napój jal-jeera to znany na Bliskim Wschodzie, szczególnie w Indiach i w medycynie ajurwedyjskiej napój stosowany w celu zmniejszenia masy ciała. Kmin rzymski przede wszystkim przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, oczyszcza organizm z toksyn oraz wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm. Dzięki tym wszystkim właściwościom ułatwia odchudzanie i pozwala na pozbycie się zbędnych kilogramów. Lepsze trawienie to również brak wzdęć, niestrawności i zaparć, co sprawia, że brzuch staje się bardziej płaski.
Kumin zawiera tymol, który jest składnikiem olejku eterycznego zawartego w przyprawie. Tymol ma charakterystyczny ostry zapach i smak. Wspomaga on wydzielanie przez trzustkę enzymów i żółci, dzięki czemu kmin wspomaga trawienie węglowodanów i tłuszczów w organizmie.
Zawarty w przyprawie błonnik zapewnia uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu zmniejsza apetyt. Jeera water warto więc pić przed posiłkiem, aby zjeść mniej. Woda z kuminem nie ma również zbyt wiele kalorii, 1 szklanka to zaledwie ok. 7 kcal, dzięki czemu nie zwiększa ona dziennego spożycia kalorii.
Magiczny składnik wspomaga odporność, odchudza i odmładza. Dodaj pół łyżeczki do wody
Kurkuma to przyprawa, którą większość z nas ma w swojej kuchni. Ten żółty proszek usprawnia trawienie i oczyszczanie organizmu z toksyn, wspomaga też odchudzanie i poprawia wygląd cery. Dowiedz się, d...
Właściwości wody z kminem rzymskim
Przyprawa zawiera także witaminę C, E i z grupy B, żelazo, fosfor, mangan, wapń, flawonoidy i olejek eteryczny. Dzięki temu wzmacnia odporność organizmu, reguluje ciśnienie krwi oraz poziom cukru i cholesterolu we krwi. Woda z kuminem może więc być stosowana w czasie infekcji, ponieważ działa także wykrztuśnie, zwalcza więc kaszel i ułatwia pozbycie się zalegającej wydzieliny. Warto po nią sięgać, aby wspomóc leczenie kataru, zapalenia zatok czy grypy.
Kumin rzymski wykazuje również szereg właściwości korzystnych dla zdrowia i działa:
- oczyszczająco,
- przeciwzapalnie,
- antybakteryjnie,
- przeciwwirusowo,
- przeciwgrzybiczo,
- antyoksydacyjnie,
- napotnie,
- żółciopędnie,
- przeciwreumatycznie,
- antyseptycznie,
- moczopędnie,
- mlekopędnie,
- uspokajająco.
Wodę z kuminem można również stosować w ciąży, zaleca się jednak konsultację z lekarzem. W czasie ciąży jeera water pomoże złagodzić nudności, wspomaga trawienie, zmniejsza zgagę oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej, ponieważ obniża poziom cukru we krwi. Napary z dodatkiem kminu rzymskiego stosuje się również w celu pobudzenia laktacji u matek karmiących piersią.
Woda z grejpfrutem orzeźwia, ułatwia detoks i odchudzanie! Wypróbuj prosty przepis
Woda z grejpfrutem to świetny sposób na nawodnienie organizmu podczas upałów oraz przywrócenie młodego wyglądu swojej skórze. Dodatkowo spożywanie jej przed posiłkiem zmniejsza apetyt, co wspomaga odc...
Jak zrobić jeera water? Wypróbuj przepis na wodę z kminem
Wodę z kminem rzymskim można zrobić na kilka sposobów i użyć całych lub zmielonych ziaren przyprawy, jednak całe jest łatwiej odcedzić, a także mają one więcej cennych składników. Do przygotowania jeera water potrzebujesz 2 składników:
- 2 łyżki nasion kminu,
- 2 szklanki wody.
Jak zrobić wodę z kminem?
- Nasiona zalej wodą i mocz przez całą noc.
- Rano możesz wypić wodę od razu lub zagotować ją przez 5-6 minut i spożywać na ciepło.
- Nasiona bez namaczania również można zagotować i od razu pić ciepły napój.
- Można je także zaparzyć, zalewając wrzątkiem i trzymając pod przykryciem przez 10-15 minut.
- Do wody z kminem możesz także dodać miód, 1 łyżeczkę soku z cytryny, plasterek limonki czy imbiru lub świeże listki mięty. Pamiętaj, aby miodu i soku z cytryny nie dodawać do gorącej wody (powinna mieć poniżej 40 st. C).
str
Wodę jeera najlepiej pić rano na pusty żołądek lub przed posiłkami w ciągu dnia, a także przed treningiem, ponieważ dodaje również energii i jeszcze skuteczniej wspomaga spalanie tłuszczu oraz odchudzanie. Stosuj ją więc regularnie przez 1-2 miesiące, a następnie zrób przerwę na 1-2 tygodnie. Po tym czasie możesz wrócić do picia wody z kuminem.
Woda jęczmienna na trawienie i odchudzanie. Wypróbuj przepis na orzeźwiający napój
Barley water, czyli woda jęczmienna, to orzeźwiający, nawadniający i oczyszczający napój. Prozdrowotne właściwości wody z jęczmienia wynikają z jej głównego składnika, który jest bogatym źródłem błonn...
Przeciwwskazania do picia wody z kminem
Woda z kuminem jest stosunkowo bezpiecznym napojem, jednak powinno się ją stosować z umiarem. Wskazane jest picie 1-2 szklanek (250 ml) wody jeera dziennie. Zbyt duże ilości kminu w diecie mogą doprowadzić do wystąpienia zgagi, zbyt niskiego poziomu cukru we krwi oraz nadmiernych krwawień.
Wody z kuminem powinny również unikać osoby z wrzodami żołądka, a także przyjmujące leki przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne, przeciwpadaczkowe i niektóre antybiotyki.
Ten naturalny energetyk zrobisz w domu. Switchel zadba też o piękną cerę i odporność
Switchel to pyszny i orzeźwiający napój, który nie tylko ugasi pragnienie, ale też zadba o odporność, poprawi stan cery i wspomoże odchudzanie. Ten naturalny energetyk pobudza lepiej niż kawa, a do te...