Makaron jedz nawet na diecie. Jest tyle rodzajów, że każdy znajdzie coś dla siebie. Są nawet takie, które zapewniają 6 kcal w porcji

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 7 lat
Makaron jest uznawany za produkt tuczący, tymczasem nawet włoska pasta może być składnikiem lekkiej diety, nie mówiąc już o kluskach, które nie mają prawie kalorii. Rodzajów jest tak wiele, że skorzysta każdy. Warto, bo to produkt wygodny i niezastąpiony w wielu potrawach, a do tego smaczny i często zdrowy.

Spis treści

Czy makaron pszenny jest zdrowy?

Makaron jest produktem zbożowym wytwarzanym z mąki (najczęściej pszennej) i wody. Z powstałej masy formowane są rozmaite kształty, po czym wyrób jest zwykle suszony. Ten zrobiony z mąki z pszenicy durum oraz z pełnoziarnistej uznawany jest za zdrowy.

Różne rodzaje makaronu pszennego
Tylko makaron pszenny występuje w niezliczonych rodzajach, a są jeszcze kluski z innych rodzajów zbóż. Zobacz różne odmiany tego produktu freepik/freepik.com

Klasyczny makaron włoski powstaje z mąki z pszenicy o wysokiej zawartości glutenu, tzw. twardej – odmiany durum. Ze względu na spory poziom białka nie potrzeba w nim innych dodatków niż woda, chociaż często dodaje się np. jaja kurze czy barwiące produkty spożywcze, np. pomidory, szpinak.

Szacuje się, że włoski makaron występuje w 350 kształtach, a ich nazw jest aż cztery razy więcej – pochodzą nie tylko z różnych języków, ale też z samego włoskiego, ponieważ w ojczyźnie pasty obowiązują też określenia regionalne.

Zwykły makaron pszenny to wygodny i wartościowy składnik potraw, jednak w tradycyjnej wersji musi być omijany przez osoby z nietolerancją glutenu i nadwrażliwością pokarmową. Często rezygnują z niego również osoby na diecie odchudzającej, ponieważ dostarcza pokaźne dawki kalorii z węglowodanów.

Nigdy nie jedz makaronu po tym czasie. Grozi to poważnym zatruciem!

Nigdy nie jedz makaronu po tym czasie. Grozi to poważnym zatruciem!

Makaron nawet wtedy, gdy był prawidłowo przechowywany, może być niezdatny do spożycia już kilka dni po ugotowaniu. Przyczyną są bakterie Bacillus cereus, czyli laseczki woskowej. Znane są przypadki ci...

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak

Jakie mamy rodzaje makaronu?

Makaron występuje w wielu rodzajach, m.in. z różnych mąk. W sklepach dostępne są różne jego rodzaje, zawierające w składzie również inne ziarna, często łatwiej strawne czy bogatsze w inne składniki, takie jak:

  • ryż,
  • gryka,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • różnego rodzaju skrobie,
  • błonnik.

Można więc wybierać makaron bezglutenowy (z naturalnych składników, a nie wytworzony z mieszanek mąk i dodatków), jak również wysokobiałkowy czy dietetyczny – nawet taki, który praktycznie nie dostarcza kalorii. Warto spróbować zwłaszcza makaronów azjatyckich ze względu na bogactwo ich odmian, postaci i zastosowań.

Polecamy prosty przepis na szybki obiad: Makaron ze szpinakiem, fetą i pomidorkami

Jak wybrać najlepszy makaron? Kalorie i wartości odżywcze

Najlepszy makaron to taki, który jest dobrze tolerowany i spełnia oczekiwania odnośnie kaloryczności, a na diecie odchudzającej będzie preferowany ten najlżejszy – wytwarzany z konjacu.

Poniżej podajemy zawartość kalorii i związków odżywczych w porcji 100 g suchego produktu (z wyjątkiem świeżego makaronu jajecznego i z konjacu, które nie występują w wersji suszonej):

  • Makaron jajeczny – 277-283 kcal, 11 g białka, 2-3 g tłuszczu, 51-54 g węglowodanów, 2,8 g błonnika,
  • Makaron włoski – 350-370 kcal, 12-13 g białka, 1,5 g tłuszczu, 72-74 g węglowodanów, 3 g błonnika,
  • Makaron pełnoziarnisty – 347 kcal, 13 g białka, 2,5 g tłuszczu, 64 g węglowodanów, 8 g błonnika,
  • Makaron z fasoli, soczewicy i innych nasion roślin strączkowych – 329-377 kcal, 18-22 g białka, 1,4-2 g tłuszczu, 48-62 g węglowodanów, 14-15 g błonnika,
  • Kolorowy makaron z semoliny – 359 kcal, 12 g białka, 2 g tłuszczu, 72 g węglowodanów, 3 g błonnika,
  • Makaron gryczany soba – 336 kcal, 14,3 g białka, 0,7 g tłuszczu, 74,6 g węglowodanów, 6 g błonnika,
  • Makaron sojowy (z fasoli mung) – 342 kcal, 0,5 g białka, 0 g tłuszczu, 85 g węglowodanów, 0 g błonnika,
  • Makaron udon – 339 kcal, 9 g białka, 1,8 g tłuszczu, 71 g węglowodanów, 1,8 g błonnika,
  • Makaron ryżowy – 364 kcal, 3,4 g białka, 0,6 g tłuszczu, 83 g węglowodanów, 1,6 g błonnika,
  • Makaron konjac (shirataki) – 4-7 kcal, 0 g białka, 0 g tłuszczu, 1 g węglowodanów, 3-5 g błonnika.

Zajrzyj do naszej galerii i dowiedz się więcej na temat wymienionych rodzajów makaronów, m.in. do czego ich używać.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet