Spis treści
- Co jeść na diecie kapuścianej? Zasady odchudzania
- Dieta kapuściana – jadłospis na 7 dni
- Dieta kapuściana – przepis na 7 dni na zupę z kapusty
- Ile można schudnąć na diecie kapuścianej? Efekty
- Dieta kapuściana – opinie ekspertów
- Czy dieta kapuściana jest bezpieczna? Przeciwwskazania i środki ostrożności
- Dieta kapuściana – tabletki zamiast zupy?
Co jeść na diecie kapuścianej? Zasady odchudzania
Dieta kapuściana to rodzaj odchudzającej monodiety, czyli menu opartego na jednym produkcie – w tym przypadku jest to kapusta biała, ew. czerwona lub włoska. W związku z anegdotą, że dieta kapuściana pozwoliła schudnąć Aleksandrowi Kwaśniewskiemu, bywa nazywana dietą prezydencką lub Kwaśniewskiego, i mylona z niezdrową, wysokotłuszczową dietą dr Jana Kwaśniewskiego, nazywaną żywieniem „optymalnym”.
Zobacz: Dlaczego warto jeść kapustę?
Kuracja zupą kapuścianą trwa 7 dni i wymaga drastycznego ograniczenia spożycia kalorii, co skutkuje szybkim spadkiem masy ciała.
Dieta kapuściana jest łatwa i tania, ponieważ przewiduje jedzenie niewielkich ilości ogólnie dostępnych produktów, w tym warzyw obecnych w sklepach przez cały rok. Jej zasady są proste:
- Podstawą diety kapuścianej jest zupa z kapusty, która dominuje w menu zwłaszcza przez pierwsze 3 dni diety, i jest tak niskokaloryczna, że praktycznie można jeść ją bez ograniczeń.
- Na diecie kapuścianej dozwolone jest sięganie po wybrane warzywa, takie jak brokuły, kalafior, brukselka, sałata, ogórki, papryka, marchewka, pietruszka, por czy seler.
- Warzywa zakazane to ziemniaki, kukurydza, groszek, fasola i inne nasiona roślin strączkowych.
- Owoce można jeść w ograniczonej ilości[, najlepiej wybierając jabłka, pomarańcze, melona czy arbuza, a unikając bananów, awokado i wiśni.
- Do przygotowania posiłków nie używa się soli, cukru ani tłuszczów.
- W diecie kapuścianej nie spożywa się produktów węglowodanowych – poza porcją ryżu ostatniego dnia odchudzania.
- Dieta kapuściana zawiera mało produktów białkowych. W drugiej części diety pojawiają się produkty zwierzęce, takie jak chude mięso wołowe (ew. pierś kurczaka) czy ryba o białym mięsie, np. mintaj.
- Codziennie należy wypijać min. 8 szklanek wody, można też sięgać po herbatę, a w niektóre dni wypić filiżankę kawy bez cukru.
- Niedopuszczone jest sięganie po słodycze, słone przekąski, napoje alkoholowe i słodzone.
- Warto wybierać naturalne produkty, czyli zamiast pomidorów w puszce użyć tych świeżych, i nie dosmaczać zupy kostką bulionową ze względu na zawartość szkodliwych składników.
Dieta kapuściana – jadłospis na 7 dni
W diecie kapuścianej oprócz kapusty i warzyw używanych do gotowania wywaru pojawiają się też inne warzywa, które można dowolnie wybierać z listy tych dozwolonych. W menu znajdzie się też nieco owoców i nieliczne produkty innego typu.
Menu diety kapuścianej
Dzień 1:
- Śniadanie: kawa, zupa kapuściana.
- Drugie śniadanie: warzywa.
- Obiad: zupa kapuściana, herbata.
- Podwieczorek: owoc.
- Kolacja: leczo warzywne, sok owocowy.
Dzień 2:
- Śniadanie: sałatka warzywna.
- Drugie śniadanie: warzywa.
- Obiad: zupa kapuściana.
- Podwieczorek: surówka warzywna.
- Kolacja: 2 pieczone ziemniaki.
Dzień 3.
- Śniadanie: zupa kapuściana, herbata.
- Drugie śniadanie: owoc.
- Obiad: sałatka warzywna.
- Podwieczorek: owoc.
- Kolacja: zupa kapuściana.
Dzień 4.
- Śniadanie: kawa, zupa kapuściana.
- Drugie śniadanie: banan.
- Obiad: zupa kapuściana, herbata.
- Podwieczorek: banan.
- Kolacja: koktajl z mleka i bananów.
Dzień 5.
- Śniadanie: zupa kapuściana, herbata.
- Drugie śniadanie: warzywa.
- Obiad: duszone warzywa z chudą rybą.
- Podwieczorek: zupa kapuściana.
- Kolacja: pieczone pomidory.
Dzień 6.
- Śniadanie: kawa, zupa kapuściana.
- Drugie śniadanie: owoc.
- Obiad: gotowana wołowina, surówka z kapusty z kiełkami.
- Podwieczorek: warzywa gotowane na parze.
- Kolacja: zupa kapuściana.
Dzień 7.
- Śniadanie: kawa, zupa kapuściana.
- Drugie śniadanie: sałatka warzywna.
- Obiad: brązowy ryż z owocami.
- Podwieczorek: owoc.
- Kolacja: zupa kapuściana.
Dieta kapuściana – przepis na 7 dni na zupę z kapusty
Do przygotowania zupy kapuścianej potrzebne są tylko warzywa, głównie kapusta – biała lub czerwona, ew. włoska. Niektórzy polecają też kapustę kiszoną, ale ze względu na wysoką zawartość soli powinna stanowić raczej dodatek smakowy niż główny składnik diety kapuścianej. Porcja takiej zupy zapewnia 135 kcal.
Przepis na zupę kapuścianą
Składniki na 4 porcje:
- 1,5 kg kapusty (mała główka),
- 5 cebul,
- 5-10 pomidorów,
- 2 papryki, np. czerwona i zielona,
- 2 marchewki,
- pęczek selera naciowego,
- pietruszka,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- pieprz,
- chili,
- kminek,
- majeranek,
- ew. inne zioła,
- 3 l wody.
Przygotowanie zupy kapuścianej:
- Poszatkuj kapustę, pokrój w kostkę pozostałe warzywa (pomidory można sparzyć).
- Warzywa poza pomidorami zalej wodą i gotuj 10 minut.
- Dodaj pomidory i przyprawy, jeśli używasz ich w całości, i gotuj warzywa do miękkości jeszcze przez 10-20 minut; sproszkowane przyprawy dodaj na końcu.
Ile można schudnąć na diecie kapuścianej? Efekty
Według obiegowych opinii tygodniowa dieta kapuściana pozwala stracić na wadze nawet o 4-5 kg. Należy jednak pamiętać, że jest to głównie ciężar wody, która jest usuwana z organizmu pod wpływem przyjmowania zwiększonych dawek potasu z kapusty i innych warzyw. Na odwodnienie organizmu wpływa też drastyczne ograniczenie spożycia węglowodanów, które w organizmie mają zdolność wiązania wody. Dlatego też na diecie kapuścianej należy pamiętać o częstym piciu, pomimo faktu, że warzywa i sama zupa są źródłem znacznych ilości wody.
W ciągu tygodnia odchudzania niemożliwa jest utrata większej liczby kilogramów niż 0,5-1 kg, dochodzi za to do spowolnienia tempa przemiany materii. Chcąc dostosować się do okrojonej podaży energii, organizm zmniejsza swoje zapotrzebowanie na nią, więc po zakończeniu restrykcji kalorii spożywane nadwyżki kalorii będą większe niż przed odchudzaniem. Dlatego też osoby stosujące kurację kapuścianą są skazane na efekt jo-jo – chyba, że będą umiejętnie „wychodzić” w diety, stopniowo dodając kalorie do menu i zwiększając aktywność fizyczną, by spalić powstałe nadwyżki i przyspieszyć tempo metabolizmu.
Dieta kapuściana – opinie ekspertów
Zaletą diety kapuścianej jest wysoka zawartość warzyw, a zwłaszcza kapusty, która ma potwierdzone działanie prozdrowotne. Oprócz witaminy C, składników mineralnych, takich jak potas i wapń, i pokaźnych ilości błonnika zawiera też przeciwutleniacze z grupy glukozynolanów i indoli, które mają właściwości przeciwzapalne i antyrakowe.
Dieta kapuściana jest lekkostrawna, dzięki czemu odciąża układ pokarmowy, a zwłaszcza wątrobę. Usprawnia też pasaż jelitowy i pomaga zwalczać zaparcia. A ponieważ zawiera przewagę zasadotwórczych produktów, pomaga zwalczać skutki nadmiernego zakwaszenia organizmu.
Dieta kapuściana ma jednak swoje wady, zwłaszcza jeśli jest stosowana w dłuższym czasie niż zalecane 7 dni:
- Największe zastrzeżenie budzi niski poziom czy praktyczny brak w niej białka, tłuszczu, a szczególnie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (wit. A, D, E, K), składników mineralnych, takich jak żelazo czy magnez, a także węglowodanów złożonych. Chociaż dieta trwa krótko, u osoby często odchudzającej się za pomocą modnych diet cud, może dodatkowo pogorszyć stan jej odżywienia i pogłębić dolegliwości związane z niedoborami pokarmowymi.
- Dieta kapuściana jest niezbilansowana i bardzo niskokaloryczna, skutkuje traceniem tkanki mięśniowej i nawet w krótkim okresie stosowania powoduje efekt jo-jo. Zgodnie w zaleceniami diety nie należy stosować jej dłużej niż przez tydzień, i nie powinno się zbyt często do niej wracać – choć można zachować jeden kapuściany posiłek dziennie).
- Dieta pozbawiona tłuszczu sprzyja powstawaniu kamieni w woreczku żółciowym i jest szczególnie niebezpieczna dla osób ze skłonnością do ich formowania. Dlatego do zupy kapuścianej najlepiej dodawać chociaż niewielką ilość dobrego tłuszczu, np. w postaci oliwy z oliwek albo oleju rzepakowego.
- Kapusta i spokrewnione z nią produkty, takie jak kalafior, brokuł czy brukselka, zawierają związki wpływające na metabolizm jodu i mogące zwiększać tendencję do powstawania wola. Nie powinny być więc spożywane w nadmiarze przez osoby z zaburzeniami pracy tarczycy. To te same związki, które zapewniają przeciwnowotworowe działanie kapusty. Można w dużej mierze się ich pozbyć, nie przykrywając garnka podczas gotowania warzyw kapustnych.
- Zalecenia diety kapuścianej mogą wydawać się dziwne, zwłaszcza, że nie jest znany cel ich wprowadzania. Na przykład jednego dnia niedozwolone są jakiekolwiek owoce, a zwłaszcza banany, a innego trzeba zjeść ich aż kilka sztuk. Czwartego dnia według niektórych źródeł na kolację trzeba wypić 2 litry mleka, podczas gdy w inne dni nabiał nie pojawia się w posiłkach, a jedynie może być dodatkiem do napojów.
- Jadłospis diety kapuścianej obfituje w błonnik i inne gazotwórcze związki, pochodzące m.in. z kapusty i cebuli. Dlatego może powodować wzdęcia i zaburzenia gastryczne.
- Istnieje wiele przeciwwskazań do stosowania diety kapuścianej, a sama kuracja jest monotonna i dla wielu osób trudna do wytrzymania. Wywołuje zwykle silne uczucie głodu, osłabienie i złe samopoczucie.
Czy dieta kapuściana jest bezpieczna? Przeciwwskazania i środki ostrożności
Tak, jak inne bardzo niskokaloryczne monodiety, menu kapuściane nadaje się wyłącznie dla osób zdrowych. Przeciwwskazania do jej stosowania to m.in.:
- ciąża i karmienie piersią
- wiek poniżej 18 lat,
- wiek starszy, nawet powyżej 50. roku życia,
- aktywny tryb życia i uprawianie sportu,
- stany zapalne jelit,
- kamica żółciowa,
- choroby tarczycy,
- niedożywienie,
- zaburzenia odżywiania,
- zbyt niska lub prawidłowa masa ciała,
- choroby przewlekłe.
Dieta kapuściana – tabletki zamiast zupy?
Preparat reklamowany jako „dieta kapuściana w kapsułkach” zawierają ponad 50 proc. koncentratu z białej kapusty, a dodatkowo koncentraty z innych warzywa: cebuli, liści selera, liści pietruszki i papryki, a ponadto witaminy z grupy B, takie jak niacyna, biotyna, wit. B1, B2 i B5.
Chociaż suplement diety z wyciągami z kapusty i innych warzyw może wzbogacić codzienny jadłospis w pochodzące z nich cenne fitozwiązki, nie ma żadnych podstaw, by uznać je za środek powodujący chudnięcie, a tym bardziej dowodów na ich jego skuteczne działanie.
Nie istnieje magiczny składnik czy produkt, ani też ich grupa, która odchudzałaby bez zmiany diety, zwłaszcza bez zmniejszenia liczby przyjmowanych kalorii, a tym bardziej zapewniałaby szybki efekt spadku masy ciała.
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!
- Lidia Popiel wyjawia sekret o Bogusławie Lindzie. Tak naprawdę wygląda ich związek