Nie należy jeść ziemniaków, które wypuściły pędy. Znajduje się w nich solanina, która jest związkiem toksycznym. Liście pomidora również zawierają toksyczną solaninę. Ponadto, jest w nich również tomatyna, której zjedzenie może wywołać rewolucje żołądkowe. Pestki jabłek mogą spowodować poważne zatrucie pokarmowe, przez zawartą w nich amigdalinę. Jest to organiczny związek chemiczny, który wiążąc się z enzymami trawiennymi obecnymi w przewodzie pokarmowym, uwalnia zabójczy cyjanek. Mimo drogocennych właściwości czarnego bzu, należy zachować umiar w jego spożywaniu. Pod żadnym pozorem nie wolno smakować liści, konarów i korzeni czarnego bzu, ponieważ zawarte w nich substancje są dla ludzi toksyczne. Jadalne są tylko młode pędy szparagów. W przekwitłych warzywach jest toksyczny związek, zwany sapogeniną, może wywołać ostrą biegunkę oraz wymioty.
Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Szpak pokazał swojego towarzysza. Połączyła ich miłość od pierwszego wejrzenia
- Tomaszewska i Sikora spacerują z wózkiem. Wydało się, co ich łączy! [ZDJĘCIA]
- Urbańska obnaża się przed młodzieżą w sieci. Nie jesteście na to gotowi [ZDJĘCIA]
- Była naszą olimpijską królową. Dziś Otylię Jędrzejczak trudno rozpoznać [ZDJĘCIA]