Spirulina: właściwości, działanie i skutki uboczne. Kto może ją stosować i w jakich dawkach?

Alicja Hudzik
Spirulina to alga wykorzystywana w gastronomii, kosmetologii oraz jako suplement diety.
Spirulina to alga wykorzystywana w gastronomii, kosmetologii oraz jako suplement diety. 123 RF
Spirulina ma prozdrowotne właściwości, o których wiadomo od wieków. Alga ta jest stosowana powszechnie w gastronomii, kosmetologii oraz jako suplement diety. Jakie działanie wykazuje spirulina? Czy spirulina wspomaga odchudzanie? Jakie są przeciwwskazania do stosowania spiruliny? Odpowiadamy na te pytania w niniejszym artykule.

Spirulina ma prozdrowotne właściwości, o których wiadomo od wieków. Alga ta jest stosowana powszechnie w gastronomii, kosmetologii oraz jako suplement diety. Jakie działanie wykazuje spirulina? Czy spirulina wspomaga odchudzanie? Jakie są przeciwwskazania do stosowania spiruliny? Odpowiadamy na te pytania w niniejszym artykule.

Spirulina to rodzaj mikroskopijnej algi, przynależącej systematycznie do gromady organizmów samożywnych – sinic (inaczej cyjanobakterii). Spirulina rośnie dziko w jeziorach Afryki, Ameryki Południowej, Ameryki Środkowej i Azji, występuje także w czystych rzekach i źródłach. Mikroalga może być również hodowana sztucznie w zbiornikach wodnych. Skład tej algi jest bardzo bogaty, w spirulinie można znaleźć dużo białka (w tym także aminokwasy egzogenne, czyli te, których ludzki organizm nie potrafi samodzielnie wytwarzać), kwas foliowy, kwasy linolenowe, fitocyjaninę, beta-karoten, żelazo, cynk, miedź, selen, mangan, a także szereg witamin – A, z grupy B oraz C, D, E i K.

Spirulina – właściwości

Spirulina oraz jej właściwości były znane już w starożytności. Obecnie spirulina także cieszy się coraz większą popularnością, ze względu na liczne dobroczynne właściwości algi, potwierdzone doniesieniami naukowymi.

Właściwości spiruliny:

  • działa przeciwzapalnie, antyalergicznie i oczyszczająco,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • obniża poziom cholesterolu, tym samym chroniąc przed chorobami układu krążenia (np. miażdżycą),
  • pobudza oraz poprawia kondycję psychiczną i wydolność fizyczną,
  • wykazuje właściwości antyoksydacyjne,
  • uzupełnia dietę o niezbędne do funkcjonowania aminokwasy egzogenne, co sprzyja stosowaniu zdrowej diety, a także wzbogaca dietę eliminacyjną,
  • zapobiega anemii,
  • chroni przed udarem mózgu.

Działanie spiruliny, czyli kiedy i jak ją stosować?

Spirulina może być zażywana w postaci tabletek, algę można również zakupić w postaci proszku, który dodaje się do napojów i koktajli.

Działanie tej algi można wykorzystać w celu uzupełnienia diety, np. w przypadku osób, które nie spożywają produktów mięsnych (wegetarian). Spirulina może być także stosowana w leczeniu niedożywienia oraz w leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych. Co ciekawe, spirulina jest rekomendowana przez NASA oraz ESA jako suplement dla załóg kosmicznych.

Dodatki „E” to stały element przetworzonej żywności. Niektóre z nich nie są jednak tak bezpieczne, jak dotąd uznawano – i nie chodzi wcale o sztuczne barwniki czy słodziki. Warto wiedzieć, których dodatków unikać.

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. K...

Spirulina a odchudzanie

Liczne badania wykazały związek pomiędzy zażywaniem spiruliny a odchudzaniem. Okazuje się, że spirulina może wspomagać odchudzanie, poprzez regulację perystaltyki i uzupełnianie diety o niezbędne białka, witaminy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz składniki mineralne. Ponieważ spirulina zawiera fenyloalaninę, alga ta hamuje także uczucie głodu. Samo stosowanie spiruliny jednak, bez odpowiedniej diety i regularnie wykonywanej aktywności fizycznej nie przyniesie oczekiwanego efektu. By odchudzanie było skuteczne, alga ta powinna być traktowana jako dodatek do zdrowego trybu życia, a nie podstawa diety odchudzającej.

Skutki uboczne spiruliny

Spirulina to produkt, który jest uważany za bezpieczny. Jeśli jednak nabyliśmy suplement z niepewnego źródła, może on być zanieczyszczony (np. metalami ciężkimi, patogennymi mikroorganizmami lub neutoroksynami). Wtedy spirulina może dać skutki uboczne w postaci: dolegliwości gastrycznych (bóle brzucha, mdłości, wymioty), odwodnienia czy przyspieszonego bicia serca po jej zażyciu.

Skutkiem ubocznym spiruliny może być także silny wstrząs, ze względu na dużą zawartość hepatotoksyn, suplement ten może również uszkadzać wątrobę. Zanotowano również przypadki reakcji alergicznych po zastosowaniu spiruliny.

Spirulina – przeciwwskazania do stosowania

Spiruliny nie należy zażywać bez konsultacji z lekarzem lub dietetykiem, nawet w małych dawkach. Dawkę suplementu powinien dobrać lekarz, jej wielkość zależy od takich czynników jak masa ciała czy wiek pacjenta. Istnieją specyficzne grupy, które mogą mieć przeciwwskazania do stosowania tego suplementu.

Przeciwskazania do stosowania:

  • u kobiet, które są w ciąży lub karmią piersią,
  • zdiagnozowana choroba metaboliczna – fenyloketonuria,
  • zażywanie leków wspomagających krzepliwość krwi.

Spiruliny nie powinny zażywać dzieci, oraz osoby z chorobami autoimmunologicznymi.

Gdzie kupić dobrą spirulinę?

Jak w przypadku każdego suplementu, jeśli myślimy o zakupie spiruliny i nie chcemy narażać naszego zdrowia, najlepiej wybierać produkty wysokiej jakości i z pewnych źródeł. Gdzie kupić dobrą spirulinę? By zminimalizować ryzyko natrafienia na podrabiany, niebezpieczny dla zdrowia produkt, najlepiej zamawiać spirulinę bezpośrednio na stronie internetowej zaufanego sprzedawcy - głównego producenta. Cena tego produktu zazwyczaj idzie w parze z jakością, zatem, by nie narażać się na możliwe skutki uboczne, nie warto na nim oszczędzać.

Zawsze, kiedy bierzemy leki, powinniśmy uważać, a przeczytanie dokładnie dołączonej do nich ulotki powinno poprzedzać zażycie pierwszej dawki. Niestety, wielu z nas to ignoruje, a potem ponosimy tego konsekwencje. Interakcje leków z żywnością są coraz lepiej zbadane: okazuje się, że pewnych produktów żywnościowych powinniśmy unikać zarówno wtedy, gdy stosujemy niektóre leki na stałe, jak i wtedy, gdy używamy ich doraźnie. Zobacz, czego nie jeść, kiedy bierzesz leki!

Nie jedz tego, kiedy bierzesz leki. Ta żywność wchodzi w int...

Maseczka ze spiruliny – jak działa? Jak ją zrobić?

Spirulina może być stosowana nie tylko jako suplement diety. Alga ta może stanowić także dodatek do kosmetyków stosowanych zewnętrznie, na skórę. Dobrym przykładem jest maseczka ze spiruliny – taki kosmetyk wykazuje działanie pielęgnujące, oczyszczające i wygładzające.

Aby przygotować maseczkę ze spiruliny, wystarczy zmieszać ze sobą sproszkowaną algę, wodę mineralną i płatki owsiane, w proporcji 2:5:2 (jako miary należy użyć łyżeczek). Jeśli nasza skóra jest skłonna do podrażnień i nie chcemy, by maseczka ze spiruliny peelingowała twarz, możemy zrezygnować z płatków owsianych.

Spirulina - alga o niezwykłych właściwościach. Na czym polega jej fenomen?

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet