Dieta bezglutenowa. Co powinno się jeść? [MENU, JADŁOSPIS]

S, AIP
To, co dziś uznajemy za optymalne „paliwo” dla bezbłędnie idealnej sylwetki ma się nijak do tego, co w imię sprawności fizycznej pochłanialiśmy jeszcze dekadę temu.
To, co dziś uznajemy za optymalne „paliwo” dla bezbłędnie idealnej sylwetki ma się nijak do tego, co w imię sprawności fizycznej pochłanialiśmy jeszcze dekadę temu. Andrzej Banaś
Co to jest dieta bezglutenowa? To pytanie zadaje sobie wielu internautów. Sprawdź, jak dobrać dietę podczas odchudzania?

To, co dziś uznajemy za optymalne „paliwo” dla bezbłędnie idealnej sylwetki ma się nijak do tego, co w imię sprawności fizycznej pochłanialiśmy jeszcze dekadę temu. Mało kto odważy się teraz zjeść naszpikowany węglowodanami makaron, kawałek chleba czy zwykły bajgiel. Główna przyczyna takiej wstrzemięźliwości? Wszystkie te produkty zawierają gluten.

Tą występującą w ziarnach żyta, pszenicy i jęczmieniu mieszaninę białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, zdemonizowaliśmy do tego stopnia, że jako najbardziej znienawidzony składnik pożywienia konkuruje już z cukrem. To gluten odpowiada za nasze zmęczenie, ospałość i wolny postęp w ćwiczeniach. A zwłaszcza, że daleko nam do „końcowej nagrody” - efektu „kaloryfera” na brzuchu i pośladków.

Dieta podczas odchudzania. Co powinno się jeść? [MENU, JADŁOSPIS]

Wiele wprowadzanych teraz produktów jest skierowanych bezpośrednio do osób korzystających z siłowni. Mamy więc bezglutenowe batony i szejki, a także ciastka ryżowe zwieńczone jogurtem czy sproszkowaną serwatkę w postaci napojów lub koktajli białkowych. Nawet najmniejszych śladów glutenu nie znajdziesz w oferujących szeroki wybór soków barach działających przy najmodniejszych londyńskich butikach.

Brak jednak przekonywujących dowodów, że odstawienie produktów zawierających gluten rzeczywiście pomaga. - Obecnie nie dysponujemy żadnymi dowodami wskazującymi, że stosowanie diety bezglutenowej w jakikolwiek sposób może poprawić naszą sprawność fizyczną - mówi Hannah Sheridan specjalistka w zakresie sposobu odżywiania się sportowców z High Performance Centre przy Uniwersytecie w Birmingham.

Dieta bezglutenowa. Co może znaleźć się w menu?

  • Kawa
  • herbata
  • herbatki ziołowe
  • woda mineralna
  • mleko
  • jogurty
  • maślanka
  • mięsa i ryby
  • świeże mięso
  • masło roślinne
  • arzywa i owoce
  • miód
  • galaretki
  • budynie i kisiele na bazie mąki ziemniaczanej
  • czekolada mleczna i gorzka

Dieta pudełkowa - jedni gotują, inni zamawiają gotowe diety.

Dieta bezglutenowa - przykładowy jadłospis (za domowyobiadek.pl)
Śniadanie
Płatki bezglutenowe z mlekiem, pieczywo bezglutenowe, masło, powidła

Herbata, pieczywo bezglutenowe, masło, wędlina bezglutenowa, serek poznański, ogórek zielony

Obiad
Zupa kalafiorowa (bezpieczna), Kawałki indyka w sosie ziołowym (bezpieczny), ryż, gotowana marchewka z groszkiem

Zupa pomidorowa z ryżem (bezpieczna), Sznycel wieprzowo-drobiowy (bezpieczny), ziemniaki puree (bezpieczne), surówka z kapusty pekińskiej

Podwieczorek
Pieczywo bezglutenowe z masłem, owoc

Jogurt naturalny, owoc

Wideo

Komentarze 10

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Asia
W dniu 03.03.2018 o 10:30, Małgorzata napisał:

Co można jeść na diecie bezglutenowej? Wszystko, z wyjątkiem pszenicy, jęczmienia i żyta (pod warunkiem, że nie zostały oczyszczone z glutenu, jak np. skrobia pszenna bezglutenowa) oraz produktów je zawierających.Wymienianie produktów to strzał w stopę, bo już podana na samym początku kawa, jeśli jest kawą zbożową lub chociażby napojem tzw. 3 w 1 (który niektórzy o dziwo uważają za kawę), gluten zawiera lub może zawierać. Jedynymi produktami stuprocentowo pewnymi są nieprzetworzone warzywa i owoce, nieprzetworzone mięso, nieprzetworzone produkty mleczne, tj. bez żadnych dodatków, np. smakowych czy zagęszczających oraz, teoretycznie, zboża naturalnie bezglutenowe jak np. ryż, proso, gryka, sorgo, quinoa, kukurydza, które jednak mogą ulec zanieczyszczeniu w trakcie procesu przetwarzania/pakowania/produkcji. Cała reszta wymaga sprawdzenia, więc dieta bezglutenowa bazuje na czytaniu składów niemal wszystkich produktów.Natomiast podanie przykładowego jadłospisu opartego na produktach takich jak "chleb bezglutenowy" czy "płatki bezglutenowe" w artykule skierowanym do osób, które o diecie dopiero szukają informacji mija się absolutnie z celem, gdyż osoby takie prawdopodobnie nie będą wiedziały gdzie te produkty kupić. A wystarczyłoby pieczywo zastąpić waflami ryżowymi, które większość osób pewnie zna oraz są łatwiej dostepne,a przy płatkach wymienić przykładowe rodzaje.Z perspektywy osoby będącej od lat na diecie uważam ten artykuł za bardzo nieprecyzyjny i niezbyt pomocny.Osobom szukającym rzetelnych informacji na temat diety bezglutenowej z prawdziwego zdarzenia polecam np. stronę Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Miałam pisać coś podobnego ;)

Jestem na diecie od około pół roku, a ciągle mnie zaskakują produkty z glutenem. W małym miasteczku ciężko jest znaleźć coś bezglutenowego. Pozostają warzywa owoce i kasze podane wyżej. Chleb piekę sama, ale rzadko. A wafle ryżowe są z ryżu rafinowanego :/ słabo.

Ostatnio zastanawiam się czy w przecierze pomidorowym pudliszki nie ma glutenu, ale tam nawet składu nie ma...

Ciężko gotować dla siebie co innego, a dla rodziny co innego.

Wszystkie garnki, blaty, noże, deski do krojenia trzeba co chwilkę czyścić dokładnie. Nawet okruszek nie może zostać. I pilnować się, żeby przypadkiem nie spróbować potrawy gotowanej dla rodziny, albo nie dojeść po dzieciach.

P
Paweł
Jogurty czekolada zawierają gluten
l
lanska

Na początku trudno jest się przestawić na dietę bezglutenową. Z czasem jednak człowiek się przyzwyczaja i zaczynają nasuwać się coraz to nowe pomysły na potrawy. Można też zdecydować się na gotowy catering bezglutenowy, polecam zajrzeć na strona główna Slim Diet. Są tam podane przykładowe zestawy na całodniowe menu.

 

K
Kamila

Też od niedawna mam problemy z nietolerancją glutenu. Musiałam trochę zmienić nawyki żywieniowe i początkowo było mi się trudno przestawić, a później brakowało niektórych ulubionych potraw. Na szczęście udało mi się przestawić i teraz kiedy potrzebuję jakiegoś pysznego urozmaicenia piję różne wariacje koktajli z zieloną Piwniczanką :) 

G
Gość
A dieta to są złe
B
Bela

Wbrew pozorom jadłospis na takiej diecie tak bardzo się nie zawęża. Budynie i kiśle jem bezglutenowe z dr oetkera. Ale nie brakuje w mojej diecie mięsa, ryb czy jogurtów. To co mogę jem.

 

 

J
Jolka

Jak ktoś nie ma pojęcia jak może się odzywiac na diecie bezglutenowej to zawsze może zamawiać sobie catering dietetyczny i po prostu wybrać taką dietę, podobnie jak wegetarianską, czy odchudzającą. Ja teraz jestem na takiej diecie i zamawiam sobie jedzenie z warszawski dzień. jest bardzo dobre, smaczne i dostosowane pod moje potrzeby.

A
Ala

Polecam picie herbaty konopnej z malina i liścmi lipy  Picie herbaty konopnej powoduje pozytywne skutki dla naszego układu nerwowego, pomaga się zrelaksować, wyciszyć i zasnąć. Ponadto jest pomocna przy migrenach, wykazuje działanie obniżające ciśnienie, regulujące poziom cukru we krwi, obniżające cholesterol. Herbata konopna wywiera imponujący wpływ na nasz organizm wzmacniając i chroniąc nasz układ immunologiczny. picie poleca się osobom dotkniętym takimi schorzeniami, jak cukrzyca, otyłość, zła przemiana materii, podwyższony poziom cholesterolu, schorzenia przewodu pokarmowego, pękające naczynka krwionośne, schorzenia układu moczowego, problemy dermatologiczne, nadciśnienie, obrzęki rąk i nóg, problemy z mikrokrążeniem i z miażdżycą a także osobom przeciążonym pracą umysłową i uczącym się. Herbatkę kupic można na konopiafarmacja pl

 
E
Ela
Zgadzam się, artykuł napisała osoba, która nie ma zielonego pojęcia o diecie bg.
Gluten jest także w przyprawach, wyrobach mięsnych (wędliny, doprawione miesa).
Nawiazujac do czekolady mlecznej - tylko wybrane mozna jeść.
Polecam stronę "bezglutenowa mama" i wszystko sie wyjaśni.
M
Małgorzata
Co można jeść na diecie bezglutenowej? Wszystko, z wyjątkiem pszenicy, jęczmienia i żyta (pod warunkiem, że nie zostały oczyszczone z glutenu, jak np. skrobia pszenna bezglutenowa) oraz produktów je zawierających.
Wymienianie produktów to strzał w stopę, bo już podana na samym początku kawa, jeśli jest kawą zbożową lub chociażby napojem tzw. 3 w 1 (który niektórzy o dziwo uważają za kawę), gluten zawiera lub może zawierać. Jedynymi produktami stuprocentowo pewnymi są nieprzetworzone warzywa i owoce, nieprzetworzone mięso, nieprzetworzone produkty mleczne, tj. bez żadnych dodatków, np. smakowych czy zagęszczających oraz, teoretycznie, zboża naturalnie bezglutenowe jak np. ryż, proso, gryka, sorgo, quinoa, kukurydza, które jednak mogą ulec zanieczyszczeniu w trakcie procesu przetwarzania/pakowania/produkcji. Cała reszta wymaga sprawdzenia, więc dieta bezglutenowa bazuje na czytaniu składów niemal wszystkich produktów.
Natomiast podanie przykładowego jadłospisu opartego na produktach takich jak "chleb bezglutenowy" czy "płatki bezglutenowe" w artykule skierowanym do osób, które o diecie dopiero szukają informacji mija się absolutnie z celem, gdyż osoby takie prawdopodobnie nie będą wiedziały gdzie te produkty kupić. A wystarczyłoby pieczywo zastąpić waflami ryżowymi, które większość osób pewnie zna oraz są łatwiej dostepne,a przy płatkach wymienić przykładowe rodzaje.
Z perspektywy osoby będącej od lat na diecie uważam ten artykuł za bardzo nieprecyzyjny i niezbyt pomocny.
Osobom szukającym rzetelnych informacji na temat diety bezglutenowej z prawdziwego zdarzenia polecam np. stronę Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet