Te 12 warzyw i owoców, zawiera najwięcej pestycydów. Na liście tzw. brudnej 12 znalazły się m.in. pomidory, ziemniaki, szpinak

Magda Weidner
Opracowanie:
Brudna 12. To lista 12 warzyw i owoców zawierających najwięcej pestycydów.
Brudna 12. To lista 12 warzyw i owoców zawierających najwięcej pestycydów. pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne
Brudna 12. Co to takiego? Co roku amerykańska organizacja non-profit Environmental Working Group (EWG), publikuje ranking produktów, które zawierają najwięcej pestycydów. Raport wskazuje najbardziej skażone owoce i warzywa. Te, które chłoną pestycydy w największych stężeniach. Jakie warzywa i owoce znalazły się na liście w 2020 roku?

W piramidzie żywieniowej jednym z najważniejszych elementów są warzywa i owoce. Mówi się, że w ciągu dnia powinno spożywać się 4-5 posiłków, oczywiście zachowując przy tym regularne odstępy czasu. A podstawą diety są właśnie warzywa i owoce, które powinny stanowić połowę tego, co jemy. Niestety, chcąc zdrowo się odżywiać, nie wystarczy wypełniać ogólne zalecenia. Trzeba również zwracać uwagę na to, co się je. Skąd pochodzi dany produkt i czy wyprodukowany został w dobrych warunkach. Sięgając po owoce czy warzywa z półek np. marketach, ryzykujemy. Może okazać się, że są one dość mocno potraktowane różnymi środkami chemicznymi.

Pestycydy w warzywach i owocach. Poznaj parszywą 12

Co roku amerykańska organizacja non-profit Environmental Working Group (EWG) tworzy listę – parszywą (brudną) 12. Znajdują się na niej owoce i warzywa najbardziej skażone pestycydami. Tworzona jest na podstawie badania tysięcy próbek warzyw i owoców wykonanych w Stanach Zjednoczonych. Raport wskazuje, które owoce i warzywa chłoną pestycydy w największych stężeniach. Jakie warzywa i owoce znalazły się na liście? Poznajcie 12 z nich>>>

Brudna 12. To lista 12 warzyw i owoców zawierających najwięcej pestycydów.

Te 12 warzyw i owoców, zawiera najwięcej pestycydów. Na liśc...

Organizacja Environmental Working Group przede wszystkim specjalizuje się w badaniach środowiska właśnie pod kątem niezdrowych, toksycznych substancji. Jej przewodniki przydatne są każdemu, kto dba o zdrowie swoje i swoich najbliższych. Jednak biorąc pod uwagę podatność warzyw i owoców na zanieczyszczenia, podobne wyniki mogłyby być efektem badań przeprowadzonych także w Europie.

Sprawdź 12 warzyw i owoców skażonych pestycydami >>>

Jak pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców?

Nie zapominajcie także o tym, że dla bezpieczeństwa należy wymyć starannie każde warzywo czy owoc. Jednym ze sprawdzonych sposób na pozbycie się pestycydów jest wykorzystanie do tego soli morskiej lub soku z cytryny. W takiej mieszance moczymy warzywa przez ok. 10 minut, po czym płuczemy pod bieżącą wodą.

WIDEO: Na powierzchni świeżych owoców i warzyw znajduje się wiele bakterii, pleśni i grzybów, a także pozostałości po środkach chemicznych. Jak skutecznie się ich pozbyć? Najlepsze sposoby pokazała i wyjaśniła Kornelia Westengaard.

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Chcąc zdrowo się odżywiać, należy pamiętać o kilku ważnych rzeczach. Przede wszystkim o zapewnieniu dobrych i zdrowych produktów. Należy unikać tych modyfikowanych, czy przesiąkniętych pestycydami. SPRAWDŹ: Te warzywa i owoce zawierają pestycydy!Ale jak to zrobić? Przydatne mogą być przewodniki, jakie tworzy amerykańska organizacja Environmental Working Group. Co roku EWG publikuje listę „brudnych” i „czystych” warzyw i owoców. Czyli takich, które zawierają najwięcej i najmniej pestycydów.  Organizacja przede wszystkim specjalizuje się w badaniach środowiska właśnie pod kątek niezdrowych, toksycznych substancji. Jej przewodniki przydatne są każdemu, kto dba o zdrowie swoje i swoich najbliższych. Ranking tworzony jest na podstawie badań wykonanych w Stanach Zjednoczonych. Jednak biorąc pod uwagę podatność warzyw i owoców na zanieczyszczenia, podobne wyniki mogłyby być efektem badań przeprowadzonych także w Europie.  Jakie więc warzywa i owoce znalazły się na liście tzw. czystej 15 stworzonej w 2020 roku? Sprawdźcie na kolejnych slajdach >>>Nie zapominajcie także o tym, że dla bezpieczeństwa należy wymyć starannie każde warzywo czy owoc. Jednym ze sprawdzonych sposób jest wykorzystanie do tego soli morskiej lub soku z cytryny.  W takiej mieszance moczymy warzywa przez ok. 10 minut, po czym płuczemy pod bieżącą wodą. POLECAMY RÓWNIEŻ:NOWE ZASADY PRZECHOWYWANIA NAWOZÓW I NAWOŻENIA. SPRAWDŹ, ZA CO DOSTANIESZ KARĘ

15 warzyw i owoców, które nie zawierają pestycydów. Co tworz...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
21 stycznia, 13:16, Marylka:

W swoim menu często korzystam z soków z warzyw i owoców wg. przepisów terapiasokami.pl/niezwykle-wlasciwosci-zwyklych-warzyw. Soki wyciskam w wyciskarce, a produkty mam z działki, albo kupuję ekologiczne. Taki swojski sok smakuje wybornie i ma właściwości lecznicze, bo wyleczyłam się z nadciśnienia.

Marylka tańcz i wódę pij a z ekologicznego soku sobie kpij

M
Marylka

W swoim menu często korzystam z soków z warzyw i owoców wg. przepisów terapiasokami.pl/niezwykle-wlasciwosci-zwyklych-warzyw. Soki wyciskam w wyciskarce, a produkty mam z działki, albo kupuję ekologiczne. Taki swojski sok smakuje wybornie i ma właściwości lecznicze, bo wyleczyłam się z nadciśnienia.

Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet