Świadomość dotycząca tego, jak ważne jest zdrowe odżywianie, jest obecnie w Polsce stosunkowo wysoka. Jednak jak się okazuje, sama świadomość niekoniecznie oznacza, że większość Polaków odżywia się zdrowo. 60,2 proc. Polaków deklaruje, że zwraca uwagę na to, co je, a 34,3 proc. robi to, choć nie zawsze. Jednocześnie 6 na 10 przyznaje, że chciałaby zdrowo się odżywiać, ale ma problemy z utrzymaniem właściwej diety- wynika z badania przeprowadzonego przez Maczfit.
Wiem co jem
Na to, co jedzą, najczęściej zwracają uwagę użytkownicy diet pudełkowych (85,1), na drugim miejscu znaleźli się respondenci preferujący domowe posiłki lub dania na wynos (59,96 proc,). Podium zamykają osoby stołujące się w restauracjach (58,9 proc.). Tuż za podium– sięgający po gotowe posiłki ze sklepu (43,7 proc.). Z drugiej strony, jakość jedzenia najmniej obchodzi klientów fast foodów (19,76 proc.).
- Z przeprowadzonych przez nas badań wynika, że największą popularnością w Polsce cieszą się posiłki domowe. Warto tu jednak zauważyć, że ich przewaga nie jest aż tak duża, jak można by się spodziewać – jako główną formę odżywiania wskazało je 53,4 proc. respondentów. Coraz popularniejsze stają się alternatywy: jak dieta pudełkowa czy jedzenie w restauracjach- tłumaczy w rozmowie ze Strefą Biznesu Gabriela Róg z Zespołu Analitycznego Maczfit.
Jak wyjaśnia, jeżeli chodzi o wpływ pandemii – w tej chwili sytuacja wraca powoli do normy. Przez długi czas jednak osoby, które przywykły się stołować na mieście, musiały szukać innych opcji – jeśli nie mogły lub nie chciały gotować samodzielnie, pozostawały im gotowe posiłki ze sklepu lub pudełka. - Można też zauważyć, że coraz bardziej zwracamy uwagę na to, co jemy. Jednocześnie – większość Polaków deklaruje, że ma trudności z utrzymaniem zdrowej diety- dodaje.
Często odwiedzamy sklepy spożywcze
Jak się okazuje, 40,4 proc. polaków odwiedza sklepy spożywcze kilka razy w tygodniu, a 37,2 proc. kupuje artykuły żywnościowe raz w tygodniu. Natomiast 14,5 proc. dwa lub trzy razy na miesiąc.
Pewne różnice zaobserwowaliśmy natomiast, dzieląc respondentów ze względu na typ preferowanych posiłków. - Zakupy kilka razy w tygodniu robią przede wszystkim osoby, które gotują samodzielnie/kupują dania na wynos- wynika z badania.
Podczas jednej wizycie w sklepie co czwarty Polak (25,6 proc) wydaje 51 – 100 złotych na zakupy spożywcze. 24 proc wydaje 101 – 150 złotych, 17,3 proc – 151 – 200 złotych. Stosunkowo rzadsze są wydatki wyższe.
Ile wydajemy na jedzenie
- Wydatki na posiłki są w Polsce stosunkowo wysokie. Ponad 80 proc. Polaków wydaje na ten cel ponad tysiąc złotych miesięcznie. W porównaniu do średnich zarobków kwota ta wcale nie jest mała. W dobie inflacji i coraz wyższych cen żywności możemy się spodziewać, że wydatki te będą tylko coraz wyższe i pochłoną większą część pensji- tłumaczy nam ekspertka.
Co dziesiąty ankietowany przeznacza na jedzenie mniej niż 500 złotych miesięcznie. 18,1 proc. respondentów kupuje artykuły spożywcze za 501 – 1000 złotych. 21,3 proc. wydaje 1001 – 1500 złotych w miesiącu, również 21,3 proc. – 1501 – 2000 złotych, 17,3 proc. – 2001 – 2500 złotych, a 9,7% – 2501 – 3000 złotych. 12,3 proc. wydaje na zakupy spożywcze w miesiącu więcej niż 3000 złotych.
Jednocześnie Róg zwraca uwagę, że w Polsce wciąż mamy duży problem z wyrzucaniem żywności. - Jednocześnie jednak, chociaż większość z nas przynajmniej od czasu do czasu wyrzuca jedzenie, to często wiemy, jak szkodliwy to nawyk – i staramy się go zmienić- mówi i dodaje, że 17 proc. Polaków wyznaje ideę no waste, a blisko 68 proc., choć czasem umieszcza żywność w koszu, próbuje ograniczyć ten proceder.