Herbata na zdrowe serce u kobiet. Regularne spożywanie czarnej herbaty może chronić przed miażdżycą, udarem i zawałem. Ile dziennie pić?

Monika Góralska
Herbata może pomóc chronić serce i naczynia krwionośne. Tak działają też jednak inne produkty bogate we flawonoidy.
Herbata może pomóc chronić serce i naczynia krwionośne. Tak działają też jednak inne produkty bogate we flawonoidy. dungthuyvunguyen/Pixabay
Chcesz mieć zdrowe serce? Codziennie pij herbatę – niekoniecznie zieloną! Australijscy naukowcy odkryli, że czarna herbata prawie o 40 proc. obniża ryzyko zwapnienia aorty brzusznej u kobiet, a tym samym zmniejsza zagrożenie zawałem i udarem. Jednak nie tylko ten napój wykazuje korzystne działanie. Swoje właściwości zawdzięcza obecności flawonoidów, które znajdziemy również w innych produktach. Zobacz, ile herbaty dziennie pić i po jakie jeszcze pokarmy sięgać, aby dłużej cieszyć się zdrowym sercem.

Spis treści

Chcesz mieć zdrowe serce? Pij codziennie herbatę

Badacze z Edith Cowan University w Perth w Australii odkryli, że na zdrowie serca korzystnie wpływa nie tylko zielona herbata, ale również ta czarna. Ze względu na zawartość flawonoidów spożywana regularnie zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu.

W badaniu opisanym na łamach czasopisma „Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology” wzięło udział 881 kobiet w wieku 78-82 lata. Badanie wykazało, że te z nich, które piły herbatę, były znacznie mniej narażone na rozległe zwapnienie aorty brzusznej niż te, które nie spożywały tego napoju.

Czytaj także: Spóźnia Ci się okres? Może grozić Ci zawał serca lub migotanie przedsionków. Nieregularne miesiączki podwyższają ryzyko chorób serca

Herbaciana była głównym źródłem flawonoidów w ich diecie prawdopodobnie ze względu na wiek i przyzwyczajenia. Są to antyoksydanty należące do grupy polifenoli. Jednak nie tylko ten napój, ale też inne produkty spożywcze bogate we flawonoidy, pozytywnie oddziałują na pracę serca oraz zapobiegają odkładaniu się płytki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych.

Naturalne antyoksydanty w żywności. Sprawdź, które są najważniejsze i jak działają

Naturalne antyoksydanty w żywności. Sprawdź, które są najważniejsze i jak działają

Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze, to związki o działaniu ochronnym w stosunku do tkanek i elementów komórek w organizmie, a także innych składników. Zabezpieczając je przed rozkładem spowodowa...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Flawonoidy w ochronie przed zwapnieniem aorty brzusznej

Aorta brzuszna to największa tętnica w organizmie, która dostarcza natlenioną krew z serca do narządów jamy brzusznej i kończyn dolnych. Jej zwapnienie polega na odkładaniu się w niej płytek miażdżycowych, głównie na skutek utleniania cholesterolu i jego zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. Sprzyjają temu także zmiany hormonalne, jakie zachodzą u kobiet po menopauzie.

Zwapnienie aorty brzusznej zwykle przebiega bezobjawowo, w konsekwencji jednak może utrudniać przepływ krwi, co znacznie podwyższa ryzyko wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca czy udar. Do zagrażających życiu powikłań miażdżycy aorty brzusznej należy także powstanie tętniaka i jego pęknięcie. Zwapnienie może ponadto prowadzić do rozwoju demencji w późniejszym wieku.

Badanie wykazało, że u tych uczestniczek, które spożywały większe ilości produktów bogatych we flawonoidy występowało o 36-39 proc. mniejsze ryzyko zwapnienia aorty brzusznej. Dodatkowo przy wypijaniu od 2 do 6 filiżanek czarnej herbaty dziennie ryzyko rozwoju miażdżycy aorty brzusznej było 16-42 procent niższe w porównaniu z respondentkami, które nie piły herbaty w ogóle.

Herbata pomoże uchronić się przed rozwojem cukrzycy. Codziennie pij określoną ilość

Herbata pomoże uchronić się przed rozwojem cukrzycy. Codziennie pij określoną ilość

Na cukrzycę obecnie choruje coraz więcej osób, a do jej wystąpienia przyczynia się przede wszystkim niezdrowy styl życia oraz dieta. Okazuje się jednak, że niektóre produkty spożywcze mogą nas chronić...

Monika Góralska
Monika Góralska

Nie tylko czarna herbata może chronić przed zawałem i udarem

Główny autor badania Ben Parmenter powiedział, że chociaż istnieje wiele dietetycznych źródeł flawonoidów, niektóre produkty mają szczególnie duże ich ilości.

– W większości populacji niewielka grupa pokarmów i napojów – wyjątkowo bogata we flawonoidy – stanowi większość całkowitego spożycia flawonoidów w diecie. Głównymi składnikami są zazwyczaj czarna lub zielona herbata, jagody, truskawki, pomarańcze, czerwone wino, jabłka, rodzynki/winogrona i ciemna czekolada – powiedział badacz.

W analizie nie wykazano jednak, że inne źródła flawonoidów, takie jak soki owocowe, czerwone wino czy czekolada, mogą zmniejszać ryzyko zwapnienia aorty brzusznej. To jednak nie przekreśla znaczenia tych produktów w profilaktyce chorób serca. Osoby unikające herbaty nadal mogą czerpać korzyści ze spożywania większych ilości innych produktów bogatych we flawonoidy.

– Spośród kobiet, które nie piją czarnej herbaty, wyższe całkowite spożycie flawonoidów niezwiązanych z herbatą wydaje się również chronić przed rozległym zwapnieniem tętnic. Oznacza to, że flawonoidy ze źródeł innych niż czarna herbata mogą chronić przed zwapnieniem aorty brzusznej, gdy herbata nie jest spożywana – podsumował Permenter.

Kawa i herbata ochronią twój mózg przed demencją i udarem!

Kawa i herbata ochronią twój mózg przed demencją i udarem!

Amatorów picia kawy lub herbaty ucieszą najnowsze doniesienia naukowe. Z brytyjskich badań wynika, że picie kawy i herbaty korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu i znacznie zmniejsza ryzyko demencj...

Monika Góralska
Monika Góralska
Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet