Jak nie zmarnować żywności po świętach? Jak wykorzystać albo zdrowo przechować jaja, wędliny, wypieki... WIDO+ZDJĘCIA

MPZaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (7 zdjęć)
Wielkanoc się skończyła, a lodówki wciąż pełne? Można wykorzystać wiele produktów i przygotować świeżutkie specjały. Zobaczcie!

Jajka na twardo, wielkanocna przesuszona babka, biała kiełbasa, szynka - to wszystko można wykorzystać.

Można zrobić sałatki, zapiekanki, pierożki - zobaczcie zresztą na filmie.

Zawsze też można podzielić się jedzeniem z tymi, którym go brakuje. Zbiórki trwają w wielu miastach w Polsce. W Śląskiem też.

SPRAWDŹ:
Nie wyrzucaj, podziel się jedzeniem. W Katowicach będą zbierać jedzenie, które zostanie po świętach

A jeśli już przechowywać, to jak? Są przecież warzywa i owoce, których nie należy przechowywać w lodówce: niska temperatura sprawia, że owoce i warzywa tracą cenne witaminy.

Przechowywanie bananów w lodówce ma swoje plusy. Niska temperatura sprawia, że owoce wolniej dojrzewają. Brak świeżego powietrza powoduje, że banany tracą wszystkie witaminy.

Cytrusy za to szybciej psują się w lodówce. Na skórce pojawiają się przebarwienia i biały nalot. Tracą też niepowtarzalny smak oraz zapach.

Lodówka to najgorsze miejsce na przechowywanie czosnku. Warzywo szybko zaczyna mięknąć, kurczyć się i pleśnieć. Czosnek najlepiej czuje się w papierowej torbie w ciemnym i suchym miejscu.

Pomidory przechowywane w lodówce są w stanie wytrzymać nawet miesiąc. Niestety, tracą przez to smak, przestają być soczyste, a na ich skórce pojawiają się przebarwienia.

Cebula pozostawiona w lodówce mięknie i wytwarza nieprzyjemny zapach. Najlepiej przechowywać ją w zaciemnionym i suchym miejscu z dostępem do świeżego powietrza.

W czym przechowywać wędlinę, mięso, a w czym ser? Jak ustrzec się przed listerią i śluzowcami? O tym, jakie najczęściej popełniamy błędy pakując jedzenie, opowiedziały w "Dzień Dobry TVN" Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, Marzena Pawlicka z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i dietetyk Agnieszka Piskała.

Dlaczego niektóre pojemniki do przechowywania żywności są niebezpieczne?

Materiał oryginalny: Jak nie zmarnować żywności po świętach? Jak wykorzystać albo zdrowo przechować jaja, wędliny, wypieki... WIDO+ZDJĘCIA - Dziennik Zachodni

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3