Jak nie zmarnować żywności po świętach? Jak wykorzystać albo zdrowo przechować jaja, wędliny, wypieki... WIDO+ZDJĘCIA

MP
Jak wykorzystać i zdrowo przechowywać żywność?
Jak wykorzystać i zdrowo przechowywać żywność? Dariusz Gdesz
Wielkanoc się skończyła, a lodówki wciąż pełne? Można wykorzystać wiele produktów i przygotować świeżutkie specjały. Zobaczcie!

Jajka na twardo, wielkanocna przesuszona babka, biała kiełbasa, szynka - to wszystko można wykorzystać.

Można zrobić sałatki, zapiekanki, pierożki - zobaczcie zresztą na filmie.

Zawsze też można podzielić się jedzeniem z tymi, którym go brakuje. Zbiórki trwają w wielu miastach w Polsce. W Śląskiem też.

SPRAWDŹ:
Nie wyrzucaj, podziel się jedzeniem. W Katowicach będą zbierać jedzenie, które zostanie po świętach

A jeśli już przechowywać, to jak? Są przecież warzywa i owoce, których nie należy przechowywać w lodówce: niska temperatura sprawia, że owoce i warzywa tracą cenne witaminy.

Przechowywanie bananów w lodówce ma swoje plusy. Niska temperatura sprawia, że owoce wolniej dojrzewają. Brak świeżego powietrza powoduje, że banany tracą wszystkie witaminy.

Cytrusy za to szybciej psują się w lodówce. Na skórce pojawiają się przebarwienia i biały nalot. Tracą też niepowtarzalny smak oraz zapach.

Lodówka to najgorsze miejsce na przechowywanie czosnku. Warzywo szybko zaczyna mięknąć, kurczyć się i pleśnieć. Czosnek najlepiej czuje się w papierowej torbie w ciemnym i suchym miejscu.

Pomidory przechowywane w lodówce są w stanie wytrzymać nawet miesiąc. Niestety, tracą przez to smak, przestają być soczyste, a na ich skórce pojawiają się przebarwienia.

Cebula pozostawiona w lodówce mięknie i wytwarza nieprzyjemny zapach. Najlepiej przechowywać ją w zaciemnionym i suchym miejscu z dostępem do świeżego powietrza.

W czym przechowywać wędlinę, mięso, a w czym ser? Jak ustrzec się przed listerią i śluzowcami? O tym, jakie najczęściej popełniamy błędy pakując jedzenie, opowiedziały w "Dzień Dobry TVN" Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, Marzena Pawlicka z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i dietetyk Agnieszka Piskała.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet