Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
228 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Masażer do twarzy odmładza twarz. Jaki wybrać i ile trzeba za niego zapłacić?
Masażer do twarzy pomaga rozluźnić mięśnie i poprawić ukrwienie skóry, a dzięki temu zlikwidować obrzęki na twarzy i spłycić zmarszczki. Wśród różnych typów...
Dieta, która może zapewnić dłuższą młodość. W ten sposób możesz spowolnić starzenie
Deficyt kaloryczny to podstawa diety odchudzającej, ale także diety spowalniającej starzenie się organizmu. Do takich wniosków doprowadziło pierwsze badanie...
Co najlepiej jeść po 40. roku życia? Zobacz, jak opóźnić i złagodzić objawy menopauzy
Dieta po czterdziestce ma ogromny wpływ na samopoczucie kobiety i ryzyko rozwoju chorób, które w tym wieku znacznie rośnie. Odpowiedni jadłospis pomoże nie...
Czy płatki pod oczy są skuteczne? Zobacz, jak je stosować i ile kosztują
Płatki pod oczy to kosmetyczny hit, który poprawia wygląd tych delikatnych okolic cery. Nakładane jako maseczka w niespełna kwadrans zmniejszają obrzęki i...
Paznokcie hybrydowe zwiększają ryzyko rozwoju raka skóry. Sprawdź lepszą alternatywę
Paznokcie hybrydowe to manicure uzyskany za pomocą lakieru utrwalanego lampą UV lub typu LED. Ten zabieg bije rekordy popularności, bo jego efekty utrzymują się...
ROZMOWA
Czym jest „ciałopozytywność”? O granicach samoakceptacji opowiada psychodietetyk
„Ciałopozytywność” to coś więcej niż tylko brak samokrytyki i pogodzenie się z nadmierną wagą czy defektami sylwetki. Jakie są granice samoakceptacji i czy na...
Sucha skóra – co może być przyczyną jej odwodnienia? To powinny zawierać kosmetyki
Sucha skóra stwarza dyskomfort, jest przyczyną problemów estetycznych, podrażnień i uszkodzeń, a także szybko się starzeje. Nie zawsze to wynik działania...
Co na problemy z pamięcią i koncentracją? Wypróbuj skuteczne naturalne sposoby
Problemy z pamięcią i koncentracją zdarzają się okresowo każdemu z nas, gdy jednak nie ustępują, mogą sygnalizować rozwój zaburzeń. W takiej sytuacji warto...
Makaron nie musi być tuczący. Poznaj jego rodzaje i kaloryczność
Makaron może być nie tylko z pszenicy. Każdy jego rodzaj jest wygodnym składnikiem potraw. Zobacz, który makaron jest najbardziej wartościowy, a do wyboru jest...
Objawy niedoboru witaminy C widać na skórze. Co jeszcze wskazuje na jej niski poziom?
Witamina C jest kluczowym przeciwutleniaczem dla naszego ciała, dlatego musi być regularnie dostarczana wraz z dietą. Jest ona zużywana przez organizm na...